Az átmenet látványa

Szárnyak nélkül – Még 1 Mozdulatszínház

Puhaság. Mint mindent – testet, teret – átfogó állapot. Finom térelválasztók, átlátszó függönyök. Legelöl egy vékony fátyol, ettől szűrt a látvány, melynek csak bizonyos részei jönnek át. Mint egy állandósított, de tiszta hunyorgás. S bár a tér kicsi, ez a térelrendezés egészen messze viszi a képeket. Sejtet. Mint ahogy a szobor egyetlen pillanata az előzményt és a folytatást is magában foglalja, úgy ez a fátylakkal finomított tér is az átmenetiség állapotát képes érzékeltetni.
Ha szárnyak nélkül, akkor nehezen. Súllyal. Ha szárnyak nélkül, akkor egyrészt megfosztva valamitől – a felemelkedéstől –, másrészt feltételezve is valamit, a képességet a lehetőségre.
Czibere András

Mereven lefelé tartott kezek apró verdesései. És folyamatos áthelyezések súlypontról súlypontra, egy megközelítés folyamatosan előre tartó pontjai. Mozdulatok egy állapot lehetőségeire. Aztán ez a megdolgozottan szép meztelenségű alak (Pálosi István) kiegészül egy lánnyal (Bacskai Ildikó), aki ugyanoda tart, csak éppen egy leheletnyit máshonnan van, túl azon, hogy nő. Valahogy más a jelenléte. Talán ő a könnyebb. Érkezésével ugyanúgy kapunk párt, mint puszta dualitást. De finomul is a szerkezet: kettősük tökéletesen párhuzamos és következetes – sehol egy elcsúszás –, bár ugyanaz a mozdulat a lánytól puhább, a fiútól karcosabb.
Közben vetítések: arcok, valamiféle összegző – de közbeeső – kívülállással. (A kivetített vers viszont korántsem szolgálja ilyen jól a látványt, mert fölöslegesen verbalizálja.) Aztán a vibráló és szemcsés adásszünet jelzi az átmenetiség fókuszának meglelhetetlenségét, s ettől még inkább az élmény kulcsszava lesz a puhaság.
Aztán a legvégső képben az egyetlen szalagon függő-ülő alak valahová máshová igyekszik abból a ketrecszerű állványzatból, ami pedig stabilan tartja. Folyamatos átmenet – átváltozás nélkül.


Szárnyak nélkül
Még1 Mozdulatszínház

Látvány: F.O.M.
Videó: Ruszev Szilvia, Dessimira Gavrilova
Zene: Mátrai Péter
Koreográfus, rendező: Fenyves Márk, Pálosi István
Szereplők: Bacskai Ildikó, Fenyves Márk, Pálosi István
Helyszín: Józsefvárosi Pódium és Klub
08. 08. 4. | Nyomtatás |