Tündérkert Orkesztika Mozdulatszínház

Nem tudom, kinek mi jut eszébe arról, hogy tündér, Tatai Mária legújabb opuszában mindenesetre fiatal hölgyek táncolnak narancssárga fürdőruhában. A tizenegy tételből álló változatos szvit mindegyike egy-egy konkrét témát dolgoz fel érthetően, világosan. Tatai dramaturgiája és zeneválasztása (a Penguin Café Orchestra és Lantos Zoltán beszédes zenéi) egyaránt hozzásegíti a nézőt, hogy értse, amit lát. Az már egyéni ízlés kérdése, kihez mi áll közelebb mindabból, amiből választani lehet: akad itt líra, dráma, irónia, érzelmek és absztrakció.

-lőrinc-

A társulat négy tagja rokonszenvesen tolmácsolja ezt a rengeteg mindenfélét, ám valójában egyikük sem elég képzett és/vagy rutinos, vagy/és nem rendelkezik elegendő szuggesztív erővel, hogy mindezt bírja. Van, akinek a színészi játéka jobb (Inhof Katalinnak például nagyszerű alkalmat ad a Tükör című tükörkép-játék, s ő remekül él is vele), van, aki az orkesztika terén erősebb (mint Barna Zsuzsanna, akinek megkapó az Estike című szólója), az energikus, bár még rutintalan Baranya Zsófiának megnyerő a tánctechnikája, a dinamikája, Suhai Annának pedig a humor áll jól. Mindez azonban soha nem jön össze egyforma erővel, így óhatatlanul zavarnak az ügyetlenségek, erőtlenségek vagy épp erőltetettségek.
Nem tudni, milyen alapon kerültek a műbe épp ezek az epizódok – melyek részben zenei indíttatásúak – mert csak az előadók személye fűzi egymáshoz ezeket. Az epizódokban szó esik vakságról, Egyiptomról, aranyalmáról, útvesztőről, körhintáról… S mindez az orkesztika, a kontakt tánc, a balett, a jazz vagy a hétköznapi mozdulatok nyelvén. Az egyik irányzat jobban tűri az iróniát, a másik kevésbé, de a komolyság és az irónia mezsgyéi amúgy is összemosódnak a műben, így aztán nem egyértelmű, hol szándékosan groteszk egy-egy epizód, és hol lett a dolog “magától” az. Bizarr, egyéni világ Tatai Máriáé, melyből nem enged, kitart mellette, mert hisz benne, s e rendületlen hitéért csak irigyelni lehet.
-lőrinc-

Tündérkert/Átváltozások
Orkesztika Mozdulatszínház

Jelmez: Barna Zsuzsanna

Fény: Bánki Gabi

Zene: Penguin Café Orchestra, Lantos Zoltán

Koncepció és rendezés: Tatai Mária

Koreográfia: a társulat

Előadják: Baranya Zsófia, Barna Zsuzsanna, Inhof Katalin, Suhai Anna

08. 08. 4. | Nyomtatás |