Wild Bride or the handless woman

Sámán Színház & Kneehigh Theatre

A fiatal lány és az ördög találkozásáról szóló borzalmas mesét úgy képzeli el a szolid humorú rendező, hogy az megkapó, szeretetteljes, de szükség szerint kíméletlen is legyen. Sajnos az elképzelés elképzelés marad, mert – legyen ez bár kicsit szenvelgő, siheder-lelkű és naiv – a produkció a közönségről hamar megfeledkezik. A hangsúly a nagy mennyiségben eredménytelen színpadi hatáselemek sokszor látott evidenciáira terelődik. Lavórnyi sár, hosszú és piros lepel, vörös gyöngysor mint véres kézcsonk. Artikulálatlan üvöltés mint a lány ördögűző tiltakozása, szemben az ördög gonosz szándékú, bár tiszta beszédével és a többi.
Tarda Orsolya

A lány megtisztulásához vezető út három nagyon hosszúra nyúlt stációból áll (ahol különböző életkorú, egymást váltó színésznők játsszák a címszereplőt). Közben fel-felsejlik ugyan a nem is olyan egyszerű fabula, de aztán mintha eltűnne a szemünk elől. Az ördög jön, vinné a lányt, de ahhoz képest, hogy az ő műsorát nézzük, hamar és könnyedén szorítja sarokba az ártatlan és kristálytiszta lányka, így kénytelen félre húzódni. A gonosz fel-felbukkan még, de egyre gyámoltalanabb, végül mintegy kihal a színpadról. Kiszorítja a megtisztulását kereső, kéz nélküli lányka, aki a mese szerint elnyeri jutalmát, és végre kinőhetnek kézfejei. Gyermekei pedig mi vagyunk, és a boldogságos felismeréshez almakóstoló is jár, de a néző megérintésére valljuk be, ez azért nem elég.
Lehetne az előadás bájos és lelket simogató, csak sajnos a színpadon mindez nem több sutácska álmodozásnál, és mindez bizony kevés ahhoz, hogy a nézőt bármilyen állapotából is kimozdítsa. A gyermekien nagylélegzetű felismerés az ember szenvedéseiről idegen és távoli marad, a közönséggel kapcsolatot teremtő szándék pedig kifullad néhány ötletszerű, nem is színpadi jellegű megoldásban.


Wild Bride or the handless woman
Sámán Színház & Kneehigh Theatre (UK) közös produkciója

Rendező: Emma Rice
Szereplők: Blaskó Borbála, Ben O’ Brien, Jon Fenner, Magyar Éva, Szabó Réka
08. 08. 5. | Nyomtatás |