Fagyöngyszüret Ariel Színház, Marosvásérhely; Figura Stúdió, Marosvásárhely

Az utóbbi évek munkái nyomán már megkülönböztetett figyelem fogadja Barabás Olga rendezéseit. Most is így történet ez a viszonylag gyorsan magyarországi vendégszereplésre érkezett Fagyöngyszürettel. Akik csalódtak, nem az alkotók és a szereplők kvalitásait kérdőjelezték meg, hisz egyértelműen nívós produkciót láthattak. Inkább abban voltak bizonytalanok, hogy színháznak tekinthető-e az előadás.

A Fagyöngyszüret lényegében megzenésített angol és skót balladák, illetve Burns-versek csokra. Darvas Ferenc most is kellemes, invenciózus zenét írt. A dalokat stílusosan, játékosan énekelte el Fodor Edina és Szabó Tibor. Kellemes zenés műsort adtak elő. A Fagyöngyszüret ennél akkor sem lesz több, ha igényesen is van szcenírozva. A háttérre folyamatosan különféle tájképek vetülnek, amelyek erős hangulati közeget teremtenek.
A színészek azonban nem játszhatnak el többet, mint azokat a mikrotörténeteket, amelyek a dalokban benne vannak. Az egyes „számok” csak lazán kapcsolódnak egymáshoz, inkább csak hangulati összefüggések ismerhetők fel köztük, ezért a dalokon kívüli nagyobb ívek nem építhetők fel. Mindig csak az adott vers tartalmát, viszonyait értelmezik az oldott, ironikus színészi gesztusok, a két szereplő kapcsolatáról többet, mélyebbet nem mondhatnak.
És nem teszi színházzá az estet a három háttérszereplő sem, akik mozdulatokkal, mozgásokkal, illetve az ezekből születő árnyképekkel festik alá a dalokat. Csak gazdagabbá teszik a látványt, az ő jelenlétük sem építi színházi folyamattá azt, ami a Fagyöngyszüretben történik.

Mátyás Edina  


Fagyöngyszüret
Ariel Színház, Marosvásárhely
Figura Stúdiószínház, Gyergyószentmiklós

Látvány: Sebesi Sándor
Zene: Darvas Ferenc
Mozgásművészeti tanácsadó: Uray Péter
Rendező: Barabás Olga
Szereplők: Fodor Edina, Szabó Tibor, Fehér Csaba, Gönczy Katalin, Szilágyi Benő Ottó
Harmonikán közreműködik: Zénó Apostolache
08. 08. 6. | Nyomtatás |