Gaudít keresve a Gaudíban

Kritikai szemle a győri Gaudiról

A Győri Balett Gaudi című előadása élénk kritikai visszhangot váltott ki. Az eddig megjelent recenziókat Juhász Dóra

szemlézi.

Juhász Dóra

Meglepő. Tényleg az. Mármint nem maga az előadás, nem Gustavo Ramirez Sansano Gaudí-koreográfiája, amit a Győri Balett számára készített. Hanem elsősorban a kritikai visszhang[1] finom nézetkülönbségei mögött meghúzódó szempontok azonossága. A teljes lelkesültségből és visszafogott helyeslésből született elemzések, szövegek, kritikák mind azonos kérdések mentén nyúlnak az előadáshoz. Ezek közül a legkardinálisabb vizsgálódási szempont a téma és a forma, azaz cselekmény és koreográfia viszonya - a cselekményes balett és a szimfonikus balett szerkesztési módja és gondolatvilága közti kompozíciós szakadék, a narratíva és a tiszta tánc disszonanciája. „Talán kimondható, a modern balett legfőbb mételye a szüzsé. A mindenáron sztori." (Králl) Hegedűs Sándor is szükségesnek érzi lefektetni a fogalmi alapokat, mielőtt a konkrét műhöz nyúlna, mondván „egészen más nézőt, befogadói magatartást feltételez ugyanis egy olyan előadás, melyben a ritmikus mozdulat (a tánc) a nyelv közvetítő szerepére szorul, jelentésképző elemekbe hanyatlik, stilizál, mintha-világot produkál, funkcionálisan alárendelt, mint mikor csak közvetlen, nyers érzéki ereje által hat..." Ha pedig ez így van, akkor talán éppen a történet kontra sűrű tánc ellentétből alakul ki a darab valódi karaktere.

A kérdés elsőként úgy vethető fel: mennyiben cselekményes balett a Gaudí? Van-e valóban „története"? S mint koreográfia, milyen módon, eszközökkel, formanyelven dolgozza fel választott témáját?A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható.


Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.


Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


 


[1] A szemlézett írások:

Králl Csaba: Fából vaskarika - és mégis. www.revizoronline.hu/hu/cikk/565/gyori-balett-gaudi-tancforum-2009/?label_id=521&first=0

Kutszegi Csaba: Balett katalán építész ürügyén. Színház 2008. október

Hegedűs Sándor: Gaudíval szólva... Zene - Zene - Tánc

Halász Glória: Szecesszió. www.tancelet.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1933:halasz-gloria-szecesszio&catid=28:hirek&Itemid=13

Herold Eszter: Gaudiencia. www.prae.hu/prae/articles.php?aid=1236

09. 09. 15. | Nyomtatás |