Ilyen világban, mint ez

A Danton-ügy - Stúdió "K"

Koltai M. Gábor és ándor L. István elemző beszélgetése

A Stúdió „K” magyarországi ősbemutatóként tűzte műsorra a lengyel Stanisława Przybyszewska (1901–1935) Danton-ügy (1934) című darabját. A művet Koltai M. Gábor vitte színre. Az előadásról a rendezővel Sándor L. István folytatott elemző beszélgetést.
Sándor L. István

 

Történelmi figurák vagy mitikus alakok?

 

– Volt egy mondat az előadásban, amely valahogy megmaradt a fülemben, Danton mondja a feleségének, a letartóztatása előtt, hogy egy „ilyen világban, mint ez, az élet már annyit sem ér, hogy a kisujjamat mozdítsam érte.”

– Sok póz és védekezés is van azért ebben a mondatban...

– …Mint Danton egész figurájában. De az idézett mondat nem is a konkrét szituáció vagy a benne foglalt emberi tartalom miatt volt fontos számomra, hanem azért, mert úgy éreztem, hogy ez az előadás egésze egy olyan világról beszél, amelyben ma is élünk. Számomra A Danton-ügy egy illúziótlan valóság nagyon szikár, pontos elemzését adja. Egy olyan világét, amelynek mélyén jelen vannak még azok a nagyszerű eszmények, amelyek képesek voltak megváltoztatni a történelem menetét, de ezek valójában már csak hivatkozási pontok, inkább kiürült ideológiák. Az eseményeket már nem ezek mozgatják, hanem a kendőzetlen érdekek és a szövevényes személyes kapcsolatok.

– Igen, a történelemmel szembeni illúziótlanság valóban áthatja a darabot. Przybyszewska úgy akarta újrafogalmazni a francia forradalomhoz való viszonyát, hogy határozottan bele akarta foglalni mindazt, amin ez az eszmerendszer az elmúlt évszázadokban keresztülment, különösen abban a néhány évtizedben, amit ő maga is megélt a huszadik századból. Ezzel együtt erős benne a mitologizálásra való hajlam, Dantont is, Robespierre-t is hatalmas, elgyötört szörnyetegekként látta. Csakhogy ezekben a szörnyetegekben igenis munkálnak eszmények, ha eltorzultan is.

 

Részlet egy hosszabb beszélgetésből, mely teljes terjedelmében csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2010/4. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


 

 

10. 04. 12. | Nyomtatás |