Egymással szemben, egymás mellett

Múlt és jelen - Pécsi Balett

A Pécsi Balett új bemutatója ünnepi bemutató. Minden évforduló ünnep, s mint ilyen viseli most ez a darab a Múlt és Jelen címet, mely az ötven éves társulat múltidéző és „jövőteremtő” előadása. A két felvonásból álló, két eltérő hangulatú koreográfiasor más-más kor szellemiségét idézi; a szerelemről, emberi kapcsolatokról mesélő mozdulatok eltérő értékképet vázolnak elénk. A múltat Eck Imre első művének, Az iszonyat balladájának felújítása képviseli, a jelent Leo Mujić  Cange back című koreográfiája. Az előadásokat Czéh Dániel mutatja be.

Czéh Dániel

Az előadás prológusa egy mediális gesztus, mely az előadás apropóját tárja elénk; a videón a Pécsi Balett 1961-es első előadásának – az Eck Imre koreografálta Az iszonyat balladája – születési körülményeire emlékeznek az alapító tagok közül néhányan. A rövid interjúból megtudhatunk apró érdekességeket az első társulatról, a darab létrehozásának nehézségeiről. Majd a színpad elsötétül, a vetítővászon lassan a magasba emelkedik, az újra kivilágló színpadon pedig elkezdődik az eredeti koreográfia alapján Uhrik Dóra, Lovas Pál és Czebe Tünde közreműködésével újra betanított Az iszonyat balladája.

A történet önmagában is magával ragadó, ám a második felvonás Change Back című művével együtt teszi azt az egészet, ami miatt az est a Múlt és Jelen címet viseli. A különbségek és hasonlóságok, vonzások és taszítások, oldás és kötés, mely meghatározza a két felvonás egymáshoz való viszonyát, a múltnak és jelennek egymás tükrében megjelenő arcát; pontos és fontos rajzot vázol elénk korról, hagyományról, értékekről. Kár, hogy a nyelv nem teszi lehetővé, hogy egyidejűleg, egyszerre szóljak a két előadásról, muszáj külön-külön értelmezni, egymáshoz viszonyítani a két koreográfiát, de mindez torz töredéke lehet csak annak, amit a mozdulatok képei a nézőben keltenek.

Miért az ’iszonyat’ balladája, amit először látunk? Az iszonyat, amit a 20. század magával hozott, az embernek ebbe a korba való iszonyatos belevetettsége, az értékek megkérdőjelezhetőségét implikálja egy mai nézőben, mégis iszonyatos erővel mutatja be, milyen áron volt képes az ember kiállni amellett, amiben hitt. A szerelmes férfi és a hatalom embere egyaránt képesek meghalni eszméikért.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


10. 06. 12. | Nyomtatás |