Közös felelősség

Beszélgetés Rácz Attilával

Rácz Attila (?????) a szentesi gimnázium drámatagozatán végzett, majd a pécsi egyetem bölcsészkarán szerzett diplomát. 1995-ös újralakulásakor csatlakozott a Stúdió „K”-nak, melynek 1997-ig volt tagja. 1997-ben több társával megalakította Hólyagcirkusz Társulatot, mellyel jelenleg is dolgozik. Közben elvégezte a Színház és Filmművészeti Egyetem dramaturg szakát. Rácz Attilával az alternatív színházak jelenlegi helyzetéről beszélgettünk.

 

– Sokat lehetett a sajtóban olvasni arról, hogy a minisztérium zárolta a független színházak támogatásának 66 %-át. De arról már kevesebbet, hogy a zárolás bejelentése után nyilvánosságra hozott kuratóriumi döntések is vitákat váltottak ki.

– A pályázók közül többen levelet írtak a Független Színházak Szövetségének, és kérték, hogy a kuratórium tartson egy nyilvános beszámolót, ahol az egyedi problémákból kiindulva a jövőre tekintettel lehet közös álláspontot kialakítani. Erre azt válaszolta a szövetség, hogy a kuratórium maga kezdeményez egy beszámolót. Erre a megbeszélésre a szemle előtt egy nappal került sor itt a Merlin Színházban, ahol a kuratórium mereven elzárkózott bármiféle egyedi probléma megvitatásától. Ezt több pályázó nehezményezte, azt mondták, hogy nem veszi felnőtt számba őket a kuratórium. És nem veszi komolyan a kialakult helyzetet sem, ugyanis csak az egyes pályázatokból kiindulva lehet a személyes tapasztalatokról szólni. Most nem érdemes általánosságokban beszélni, mert abból tendenciózus megfogalmazások születnek, és ez már régen rossz. Tehát konkrét problémákra, konkrét sérelmekre, konkrét helyzetekre kellene reagálni. És nem azért, hogy arról beszéljünk, hogy kinek mennyi pénz jutott. Nem ez a kérdés. Az a kérdés, hogy merrefelé felé tartunk.

– Merrefelé?

– Arrafelé, amerre nem kéne mennünk. Most egy erős bizalmatlanság alakult ki a pályázók és a kuratórium között. Így nem lehet egymáshoz viszonyulni. Pedig mindannyiunknak az a célja, hogy a jövőre tekintettel határozzuk meg közösen a dolgokat. Ehelyett most mindkét oldalról mintha a kompetenciák megkérdőjelezése történne meg. És ez így nincs rendben!

– Miről szólt a kuratórium beszámolója?

– Arról, hogy baromi erős kihívással kellett szembenézniük a pályázat kiírása kapcsán. De a kuratóriumnak sincsen a mai napig hivatalos megbízása. Ezt rögtön megkérdeztem napirend előtt. Senkinek nincs szerződése. Ez egy skizofrén helyzet. Ezt követően a kuratórium nem beszélt arról, hogy a „működésük” során többször jutottak el arra a pontra, hogy úgy érezték, fölállnak, és nem csinálják tovább a feladatukat. De nem tették meg, mert úgy tartották, hogy az a legfontosabb, hogy a pénzt mindenképpen megkapják a függetlenek. Erről nem beszéltek, pedig szerintem ez a legfontosabb dolog, amit a kuratórium tett. Ehelyett az a pályázatokra adott pontszámokról beszéltek, és borzasztó erősen védték azt az álláspontjukat, hogy ők megpróbáltak egyfajta frissítést végrehajtani a függetlenek között.

– Mi a véleményed erről a szándékról?

– Hogy borzasztóan elhamarkodott és átgondolatlan célkitűzés volt. Az a probléma ezeknek az „érték kritériumok”-nak a bevezetésével, hogy most a pályázat körül – maga a kuratórium fogalmazott így – rengeteg diszkontinuitás volt, és ez mind-mind nagyon negatívan hatott a területre. A pályázókra és a kuratóriumra egyaránt negatívan hatott. Véleményünk szerint – ezt azoknak a pályázóknak a nevében mondom, akik felkérték a kuratóriumot a  beszámolóra – ebben a helyzetben az lett volna a helyes út, ha a kuratórium fékezi az említett diszkontinuitás negatív hatásait, és próbál valamilyen folytonosságot teremteni az előző évekkel. Nem most kellett volna frissíteni. Hanem éppen hogy a terület eddigi értékeit kellett volna megpróbálni átmenteni, a folyamatos működés lehetőségeit megteremteni. Sajnos a mi esetünkben abszolúte nem ez történt meg. Mert az a Hólyagcirkusz Társulatnak a létét kérdőjelezi meg, hogy a tavalyi 27 milliós támogatásunk után idén 16 milliót ítéltek meg nekünk. Holott tavaly értük el először azt a szintet, amikor a financiális háttér tekintetében méltó módon tudtunk dolgozni. A társulat 13 éves múltjához méltó módon. Ezt idén visszavették 16 millióra, amit sújtotta 34 %-os zárolás, így 10 millió forint jut majd nekünk (valamikor, nem tudjuk, mikor). Ez önmagában egy lehetetlen helyzet. De ennél sokkal nagyobb baj, hogy a 100 pontos skálán a kuratórium 52 pontra értékelte a Hólyagcirkuszt.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2010/9. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


10. 10. 14. | Nyomtatás |