A szavak hatalma

Fodor Tamás szerepei

Fodor Tamás – amellett, hogy az egyik legfontosabb magyar rendező – nagyszerű színész is. A közelmúltban két előadásban is meghatározó szerepet játszott. Ő nyújtotta az egyik legemlékezetesebb alakítást a Nemzeti Színház Shaw-bemutatójában, a Szent Johannában. Másrészt főszerepet játszott a Zsámbékon bemutatott Székely János-darabban, a Caligula helytartójában. Ez utóbbi érdekessége, hogy a darab másik főszerepét is eljátszotta már, 1988-ban Szolnokon. Fodor Tamás szerepeiről Sándor L. István ír.
Sándor L. István

 

Székely János vitadrámájának középpontjában a szavak állnak. Bár a szereplői különböző vallások, nemezetek, társadalmi státuszok képviselői, mégis szót próbálnak érteni egymással. Nyilván, mert tudják, hogy megosztottságuk ellenére közös világban élnek. Ezért úgy tekintenek a beszédre, mint ami közvetíteni képes közöttük. Meggyőzni akarják egymást, és nem becsapni (bár az adott helyzetből ez is következhetne). Bíznak a kimondott szó erejében és értelmében, ezért vállalják egymással a vitát.

Taub János – a 80-as 90-es évek fordulójának egyik legfontosabb magyar rendezője – olyan előadást rendezett 1988-ban Szolnokon a Caligula helytartójából, amely nem csökkentette ugyan a szavak szerepét, de hozzájuk egyenrangú kifejezőeszközként rendelte a metakommunikációs jelzéseket. Így Taub a nyelv mellé egyenrangú társként a színjátékot rendelte. A szolnoki előadás szereplői nemcsak vitáznak, érvelnek, hanem személyiségük egészét érintő játszmáknak is a részesei. És ebben a Fodor Tamás figurája volt a kezdeményező.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/10. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


11. 12. 4. | Nyomtatás |