Tündér és paróka

Les Préludes; Fából faragott királyfi – Egri Tánctagozat

Az újjászervezett egri tánctagozat a közönség előtt vizsgázik. A nemrégiben érkezett táncosoknak több fronton is helyt kell állniuk: egyrészt művészi színvonalat tartani, felmutatni, másrészt a színház ideológiájának megfelelni (hiszen jelen esetben ez az ideológia vezette őket közvetve vagy közvetlenül ebbe az épületbe, társulatba). Vagyis, a már önmagukkal lejátszott meccset, a megoldott és helyre tett kérdéseket, annak eredményét a közönségnek kell bemutatni, őket meggyőzni erről a már egyénileg és tagozatilag, társulatilag megszerzett igazságról. Mert vitathatatlan, hogy ilyen tétje is van az előadásnak, nem lehet nem tudomást venni egy komplett tagozat teljes kicseréléséről.

Sándor Zita

 

Az új társaság két, egymástól nagyon eltérő formanyelvet választó táncjátékkal vizsgázik. A táncest első része, egy mindössze tizenhét perces koreográfia, Liszt Ferenc Les Préludes című programzenéjére készített tiszta tánc (koreográfus: Mészáros Máté). A szereplők világos árnyalatú, őket tündérszerűvé tevő jelmezekben táncolnak, melyek egyező vagy éppen eltérő színei rokonsági viszonyokat sejtetnek. A táncosoknak egy-egy rövidebb szólóra vagy párosra van lehetőségük, a vállalkozást pont az menti meg, ami nem teszi őt önálló művé az egri színházban: rövid az idő. Szembeszökő a csapat fiatalsága, s ezzel együtt gyakorlatlansága. Néhány táncost (Kelemen Dorottya, Nagy Csaba) ugyan észrevehetően kiemel a csapatból technikai tudása, de a közös munka igencsak hullámzó, szakadozó. A zene lökéseihez, hangulatváltozásaihoz idomulni igyekvő mozdulatok, kombinációk végrehajtói olykor jó szörfösök módjára elkapnak egy-egy hullámot, máskor viszont nem sikerül azt meglovagolni, s elcsúszik, megtörik a táncos lába alatt a hullám, a talaj.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/12. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

                                                      Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft12. 01. 2. | Nyomtatás |