Tudatos véletlen

Artterror – Gangary Dance Company, Közép-Európa Táncszínház

Pontosan összehangolt, ha nem is egészében kiforrott koreográfialáncot mutatott a Gangaray Dance Company és a Közép-Európa Táncszínház januárban. A táncosok összhangja kétségtelenül az előadás technikai-formai profizmusát emeli, míg a kiforratlanság éppen a jelentést rendezi paradox, ugyanakkor egyedi mintázatba. Hogy mennyiben a tudatosság uralja az Arterror, az Ocean’s Five és az Ocean’s Six+1 sorozatát, ez az előadás valódi tétje.  Komjáthy Zsuzsanna írása.

Komjáthy Zsuzsanna


Maday Tímea Kinga és Hámor József koreográfiái látszólag egy egyszerű problémát hivatottak körbejárni. Egy konfliktust, mely üres, mégis népszerű és aktuális előadástémának hathat. Ez a konfliktus pedig a nemek harca és viszonya, annak minden finomságával és durvaságával együtt. E megközelítésben az első tánc egy férfi és egy nő egymásra találását meséli el, a második a férfiak keménységét hivatott illusztrálni, míg a harmadik tánc a nemek vérre menő civakodását ábrázolja; a három egységességét, folyamatosságát és elkülönítettségét a ritmus és a dinamika változása biztosítja. Ez az olvasat, noha minden bizonnyal releváns, az előadást egyfelől triviálissá redukálja, másfelől megkérdőjelezi az alkotók hozzáértését. Az Arterrorban például nem történik valós találkozás férfi és nő között; Maday és Hámor mozdulatai kezdettől fogva az összetartozás érzését keltik. Olyan finom rezdülésekkel figyelnek egymásra, hogy a nézőnek kétsége sem lehet afelől, hogy ők tulajdonképpen egyek, és mindig is azok voltak. Feltételezése mégis kérdésessé válik, mikor a fizikai távolságot legyűrve a táncosok egymás szorításába kényszerülnek. Bár kezeik-lábaik összeérnek, testük mégsem tapad a másikéhoz, mintha görcsös szemérem tartaná őket a közelség ellenére is távol. Így a találkozás intimitása elmarad, annak ellenére, hogy Maday tekintete felolvaszthatná a gleccsereket. Ebben az olvasatban az est ezen a ponton megbukni látszik. Szerencsére a koreográfiák érvényessége nem (csupán) ezen a síkon keresendő. Némiképp bosszankodva, de tudomásul vesszük tehát, hogy az előadást beharangozó szórólapok – talán nem is tudatosan –, de tévútra csaltak bennünket, nézőket.

 


A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/12. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám 395 Ft
Az adott évfolyam számai: 345 Ft
Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft


12. 01. 2. | Nyomtatás |