Szenvedéstörténet

Büchner-Tom Waits: Woyzeck – Katona József Színház

 

Robert Wilson ösztönzésére írt Tom Waits és felesége, Kathleen Brennan dalokat a Woyzeckhez. Előadásukat a koppenhágai Betty Nansen Színházban mutatták be 2000-ben. Ezt a változatot azóta több európai színház is műsorára tűzte. A Katona József Színház Ascher Tamás rendező irányításával gondolta újra a Woyzecket. A darabváltozatot és az előadást Sándor L. István elemzi.

Sándor L. István
A töredékek összeillesztése

Büchner 1836-ban írt darabjának nincs autentikus formája, így sokkal szabadabban adaptálható, mint más drámák. A művet ugyanis három változatban írta meg a szerző, de mindegyik töredékben maradt. Nyomtatásban először 1879-ben jelent meg szerkesztett formában. Azóta a jelenetek többféle elrendezésében, több változatban is kiadták a darabot. (A kéziratok fakszimile kiadása 1981-ban jelent meg.)

Természetes hát, ha az előadások saját szövegváltozatot hoznak létre a darabból, így történt ez Robert Wilson koppenhágai rendezése esetében is. (Ez a változat Ann-Christin Rommen és Wolfgang Wiens munkája.) Mint ahogy az is természetes, hogy az Ascher Tamás rendezte előadás nem követi szolgaian ezt a verziót. Néhol megváltozatja a jelenetek és a dalok sorrendjét, visszaemel Büchnertől olyan jelenetet, illetve jelenetrészletet, amelyek nem szerepelnek a dán változatban, ezáltal önálló Woyzeck-változatot teremt (dramaturg: Radnai Annamária).

A különböző változatokban Büchner másképp közelít a történethez, illetve a figurákhoz., összességében azonban három markáns réteg rajzoldóik ki Büchner töredékeiből. Egyrészt fontos a szerelmi szál: az Ezreddobos kikezd Woyzeck élettársával, gyerekének anyjával, mire a férfi féltékenységében meggyilkolja Marie-t. E köré főleg a Kapitánnyal és a Doktorral való jelenetek festenek társadalmi környezetet: a Kapitány folyton leckézteti, frusztrálja Woyzecket, a Doktor pedig tudományos kísérleteket végez rajta. Mindezt kiegészíti egy metafizikai réteg is: Woyzecket folyamatosan látomások és hallucinációk gyötrik, amelyeket afféle jelekként próbál értelmezni.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/12. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám 395 Ft
Az adott évfolyam számai: 345 Ft
Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft12. 02. 3. | Nyomtatás |