Gogol és Hoffmann

Gogol.Utóirat - kecskeméti Katona József Színház; Éjféli mesék - Bárka Színház

Két egymást követő évadban két különböző társulattal két hasonló jellegű előadást rendezett Vlad Troickij.  Egyik produkció sem kész darabból indult ki, hanem egy-egy írói világot állított a középpontba, s ezt színészi improvizációk felhasználásával közelítette meg. A Gogol.Utóiratot a kecskeméti Katona József Színház mutatta be 2009 őszén, A Hoffmann-műveket feldolgozó Éjféli meséket a Bárka Színház mutatta be 2011. tavaszán. Az előadásokat Bíró Kristóf elemzi.
Bíró Kristóf

 

A hasonló szándék azonban eltérő feladatot jelent. Gogol ugyanis nem ismeretlen a magyar színpadokon, drámái állandó repertoárdarabok, de a középiskolások is olvassák novelláit. Hoffmann viszont jóval kevésbé ismert író, eleve nem is színpadi szerző, de prózáját is viszonylag kevesen ismerik Magyarországon. A 80-as években kísérlet történt ugyan arra – Az arany virágcserép középiskolai tananyaggá válásával –, hogy előkelőbb helyre kerüljön a magyar irodalmi köztudatban, de az eltelt harminc évben sem vált igazán népszerűvé. Tehát egy Gogol-előadás esetén lehet számítani a nézők előismereteire, míg egy Hoffmann-feldolgozás erre nemigen építhet.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/7. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


11. 09. 28. | Nyomtatás |