A választás joga

Szabó Rékával beszélget Vajdai Veronika

Tíz éves a Tünet Együttes, ennek apropóján beszélgettünk a társulat vezetőjével, Szabó Rékával. Elsősorban legújabb előadásukról, a Voksról kérdeztük, de szóba került a társulat létrejötte, működése, jelenlegi helyzete és a közönségnevelés fontossága. Vajdai Veronika interjúja. 
Vajdai Veronika

 

– A februárban bemutatott Voksban az egyén és közösség viszonyával, illetve a felelősségvállalás kérdésével foglalkoztok. Honnan jött az ötlet, hogy ilyen témájú előadást csináljatok?

– Kezdtem elég rosszul érezni magam Magyarországon. Komolyan elkezdett izgatni a kérdés, hogy milyen is az a társadalom, amelyben élünk. Érdekelt, hogy abban a folyamatban, amikor egy társadalom valamilyen tragédia felé sodródik, hol van az a láthatatlan határ, amit ha átlépünk, onnan már nem lehet visszafordulni. Ebben a tragédia felé sodródásban van-e felelőssége az egyénnek? Mennyire hárítható át a felelősség a vezetői elitre vagy valami ennél is nagyobb irányító erőre, sorsszerűségre? Vajon a történelemre úgy kell-e tekintenünk, mint valami szeszélyes istennőre, aki kénye kedve szerint hányja-veti az embereket? Vagy úgy, ahogy azt egy öntudatos állampolgár elképzeli, hogy igenis, felelősségteljes, érett, önálló emberek döntésein múlnak itt a dolgok? Ezek a kérdések foglalkoztattak; és – bár nem ez a tipikus – a Voksról már jóval a munka megkezdése előtt volt egy határozott vízióm, amihez nagyjából tartottam is magam. Olyan helyzetet akartam teremteni, ahol az ember a katasztrófa felé sodródás nyomasztó érzésével szembesülhet.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2012/1. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 495 Ft

Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 

 

12. 05. 17. | Nyomtatás |