„a mélyét hogy kéne…

Kováts Adéllal beszélget Gyimesi Ágnes Andrea

 Kováts Adél kétségtelenül az évad egyik legfontosabb színészi alakítását nyújtotta a Radnóti Miklós Színházban tavaly ősszel bemutatott Tennesse Williams műben. A Vágyvillamos című előadást Zsótér Sándor rendezte. Kováts Adéllal Gyimesi Ágnes Andrea beszélgetett.
Gyimesi Ágnes Andrea

 

– 2009-ben egy interjúban mondod: „folytonosan megy a fejemben valami. Valami, ami nem ez a mindennapi valóság.” Mintha ezt a mondatot érte volna be Blanche.

– Tényleg! Körülbelül hatévente találnak meg azok a szerepek, melyek a legmélyebb rétegeimbe jutva úgy működtetik a bensőmet, mintha mindent átmosva átfutna rajtam valami. Azt tapasztaltam, hogy ez az a személyesség, ami mindig nagy erővel hat az emberekre, és ez az, amit Zsótér követel is a színésztől. Ebben az előadásban kifejezetten teret adott annak, hogy interaktív kapcsolat jöjjön létre a közönséggel, arra, hogy megütköztethessem velük a gondolataimat. Ez a helyzet rendkívül inspiráló egy színész számára, gyakorlatilag kiütöttük a kukucska színház negyedik falát (ez leginkább a második felvonásban érzékelhető).

Térjünk vissza erre a mondatra: valami, ami nem a mindennapi valóság. Mi a valóság?

Én nagyon a valóságban élek. Ahhoz, hogy egy napot el tudjak kezdeni, és a végére tudjak érni, a földön kell járnom. Úgy érzem, sokszor azért kapom a nehezítéseket, mert alkatomnál fogva már elszállnék, de ezek itt tartanak. Én is ugyanúgy élek, mint azok a nők, akik gyereket nevelnek, dolgoznak, s elképesztő mennyiségű dolgot kell tenniük ebben az őrült, felgyorsult helyzetben. Nekem azonban van egy csodálatos esélyem, hogy egy felemelő, levezető helyen, a színpadon kilökjem magamból a történeteimet. Természetesen nem mindennap kell a pokolra menni, mint a Vágyvillamosban, nem is lehetne elviselni, hogy minden este ennyit adjak magamból. Engem ez izgat a színészetben, hogy az, ami vagy, ami a színészet, azaz a szakma, meg a szerep, a játék, hogy olvad egymásba, hogy lehet összefésülni ezeket, melyik mit bír, milyen a flexibilitása.

– Volt már olyan, hogy a színpadon túlmentél egy határon?

– Volt, igen, de ez attól függ, mit értesz határon.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2012/1. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 495 Ft

Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 

 

12. 05. 17. | Nyomtatás |