A feltámadáshoz vezető út

Stabat Mater – Szegedi Kortárs Balett

A Szegedi Kortárs Balett ebben az évadban ünnepli folyamatos fennállásának 25. évfordulóját (bár már korábban is voltak kezdeményezések balettegyüttes létrehozására Szegeden). 1987-től kezdődően hat éven keresztül Imre Zoltán koreográfus meghatározó személyisége jellemezte a Szegedi Balett repertoárját. 1993-ban Juronics Tamás művészeti vezetésével – és nevébe a kortárs szó felvételével – új utak felé nyitott a társulat, nem elfeledve az addigra kialakult arculatot.

Kovács Emese

Az évforduló visszatekintésre, összegzésre késztet. Írásomban a honnan hová feltárására nem törekszem, de felidézem a társulat két korábbi, a Stabat Materhez kapcsolódó (általam videófelvételen látott) táncművét, melyek kiindulópontként szolgáltak a Juronics által koreografált két új bemutatóhoz.

1988-ban Imre Zoltán Pergolesi 18. századi oratóriumára koreografálta meg egyik legemblematikusabb művét: vízióját az örök anyai fájdalomról. Akkor két tapasztalt, érett művész, Zarnóczai Gizella és Prepeliczay Annamária váltva alakította az egyszülött fiát elvesztő bibliai Máriát. Az általam látott felvételen Zarnóczai – jelentős Graham technikai hatást mutató − kontrakciói, kifeszülései, expresszív színpadi jelenléte nyomán szinte tapinthatóvá vált az Anya kínja, még képernyőn keresztül is. Az akkor is egységes és erős női kar – univerzálissá tágítva a fájdalmat − a 20. század anyai veszteségeit tolmácsolta. Fekete kalapos, kabátos, bőröndöt cipelő üldözöttekként egy fekete lepellel borított hosszú asztalon, egymás hegyén-hátán találnak rá fiaik holttestére. Egy másik jelenetben egyikük gyermekével játszadozva örömteli sortáncot jártak, az anyai öröm érzését is feltárva. A férfi táncosok hol Jézus alakokként, hol feketeruhás, a bűntől sem visszariadó, 20. századi fiakként jelentek meg, akikért az anyai szív ugyanúgy dobog. Imrénél egybefonódott a vallásos téma az evilági borzalmakkal, az újszülött feletti örömtánc és a halott testek siratása.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2012/7. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól:  ellenfeny@t-online.hu

 

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

 

Az aktuális szám 495 Ft

 

Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft

 

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

13. 06. 22. | Nyomtatás |