Ködbe vész

deGeneration - Hofesh Schechter Company

Első vendégjátékaival (Sziget Fesztivál – 2008, Trafó – Kortárs Művészetek Háza – 2009) nagy port vert fel, komoly várakozást támasztott a 2015-ös Budapest Táncfesztiválra visszatért Hofesh Schechter. Az alkotó társulatának nyolcfős ifjúsági gárdája (Schechter Junior) két, a hazai közönség által – a Szigeten – már megismert és egy vadonatúj művel érkezett. A Hofesh Schechter Company deGeneration című produkciójáról Halász Tamás ír.

Halász Tamás

A ma a brit tánc egyik vezető alkotójaként jegyzett Schechter izraeli születésű, tanulmányait – némi gyerekkori néptánc-előzmények után – Jeruzsálemben folytatta, majd 1995-től Tel-Avivban, az Ohad Naharin vezette világhírű Batsheva Táncegyüttes tagjaként működött. A társulatban ekkoriban olyan kollégái táncoltak vagy koreografáltak vendégként – hogy csak a hazai közönség által is ismert művészeket soroljak –, mint Sharon Eyal, Inbal Pinto, Itzik Galili, a külföldiek közül Wim Vandekeybus vagy Tero Saarinen. 1995-ben annak a Lionel Honche-nak a Batsheva társulatával készített táncfilmjében szerepelt, aki 2011-ben a Duda Éva Társulat számára RetourAuNoir címmel hozott létre előadást. A Schechter-társulat 2008-as, budapesti bemutatkozásán játszott Uprising 2013-ban került a Batsheva repertoárjába.

Schechter – aki művei zenéjét is maga írja – Tel-Avivban, majd Párizsban zenei tanulmányokat folytatott, s zene és tánc kapcsolatával foglalkozó, arra építő projektekben-kísérletekben vett részt. 2002-ben Nagy-Britanniába települt, s egy év múlva mutatta ott be (már saját zenei kompozíciójára) első koreográfiáját, a Fragmentset, melyet a mostani estén láthatott másodszor a magyar közönség (először a Sziget sátorszínpadán).

E munkát egy évvel később követte a Cult, mely a Sziget után ugyancsak most másodszor szerepelt hazai színpadon. Az Uprising című (nálunk 2008-ban, ugyancsak a Szigeten bemutatott) táncművel kerekedett ki a „triple bill", azaz Schechter első, deGeneration című táncestje, mely a Szigeten vendégszerepelt. Hogy a dolog bonyolultabb legyen, a 2009-es vendégjátékon az Uprising az In Your Rooms című alkotással egy estén volt látható a Trafóban, ám most, a Budapest Táncfesztiválon a fiatal táncosok előadta est műsora (Fragments, Cult és a vadonatúj, még hivatalosan előbemutatóként futó Disappearing Act) ugyancsak deGeneration gyűjtőcím alatt fut. Schechter 2008-ban alapította meg saját, állandó társulatát.
Az idei vendégjáték nyitódarabja a Cult: erősen opálos levegőjű nézőtérre érkeztünk, ebből sejteni lehetett, hogy a darabban nem pihennek majd a füstgépek – érdekes, hogy erre az effektre nem emlékeztem a Szigetről: az erről a vendégjátékról készült, a neten levadászható felvételek sem rendítették meg emlékeimet. 2008-ban a most füstködben úszó Cult és Fragments is egyaránt kristálytiszta térben volt még látható. Előnyére.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2015/2. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken. Az árushelyek listája itt olvasható.
Az aktuális és korábbi számok megvásárolhatók az Írók boltjában, a Katona József Színház könyvesboltjában.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám és az egy éven belül megjelent számok: 495 Ft
A korábbi évfolyamok számai: 395 Ft

 

 

15. 06. 18. | Nyomtatás |