Posztapokaliptikus világban

Brecht: A kaukázusi krétakör – Miskolci Nemzeti Színház

Szőcs Artur 2012-től a Miskolci Nemzeti Színház rendezője, a művészeti tanács tagja. Elmondása szerint az egyetemről hozott rendezői batyujában szerepelt A kaukázusi krétakör, és úgy érezte, hogy most Miskolcon megvan a Brecht-darab színreviteléhez szükséges színészcsapat. Rendezésében a háború borzalmairól kívánt beszélni, mert – ahogy fogalmazott – ugyan már jónéhány generáció nőtt fel békében, „de bármikor bekövetkezhet egy újabb tragédia, ami háborúhoz vezethet. Meg kell mutatnunk a borzalmakat, hogy másképpen lássunk, másképpen éljünk, és ezt megakadályozzuk".

Bíró Kristóf

 

A rendezői szándékot erősíti az előadás látványvilága, ami a produkció legerősebb hatáseleme. Kovács Dániel látványterve alapján a miskolci Játékszín színpadát autógumik tömege tölti be. A többség átlagos nagyságú (mint amit a személyautók használnak), de vannak nagyobbak, sőt óriási méretűek is, amelyek teherautóra, traktorra, dömperre, erőgépre valók.

Az előadás kezdő képében még rendezett, épített formákban látjuk a gumikat. Az egymásba font abroncsok falat alkotnak, ezek résein nyúlnak ki a kérelmezők kezei a kormányzó és a felesége felé. Egymásra fektetett, fehér-sárga kockákkal, kék vonalakkal díszített nagyobb méretű gumiabroncsok formálják meg a kaput, amely a történet szerint a templomba vezet. A záró ívet egy félbevágott, színesre festett óriási abroncs alkotja.(Egy hasonló gumikapu vezet ki jobbra a színpadról.) A templom előtt köszönti Kacbeki herceg (Szegedi Dezső) Georgi Abasvilit (Rózsa Krisztián) és Natelát, a feleségét (Tenki Dalma). (A párt és a kezükben tartott csecsemőjüket is, mint egy hintóban, egy óriási gumiabroncsba ültetve gurítják be a színre. Amikor belépnek majd a templomba, orgonaszó hangzik fel, és a színpad háttérére vetítve egy oltárkép jelenik meg.)

Itt, a templom kapujában áll őrt Simon Csacsava (Simon Zoltán), a testőrség tagja, és vele kezd beszélgetésbe Gruse Vacsnadze (Láng Annamária), a konyhalány. A hatalmi elit rideg, számító párbeszédével szemben kettejük félreértésektől sem mentes évődése mosolyt fakaszt. Ezt Szűcs Artur rendezése még egy burleszk jelenettel is megerősíti: a templomkapuba őrségre rendelt Simon Csacsava mereven áll, mint egy kötelességét tudó katona, Gruse hiába megy el előtte, hiába néz rá mosolyogva, a fiú nem reagál. Erre a lány meg is dobálja néhány maggal (amit bizonyára a búgó gerléknek gyűjtött össze a zsebében). Aztán a szökőkútból loccsant vizet Simon arcára, aki még mindig mozdulatlan marad. A legviccesebb az, amikor Gruse megpróbálja a kendőjével letörölni a vízcseppeket a fiú napszemüvegéről (olyan szakszerű mozdulatokat végez, mintha ablakot tisztogatna). De amikor tovább menne Gruse, Simon mégiscsak megszólítja, hisz közben meggyőződött róla, hogy nincs a közelben senki, aki leleplezhetné a magánbeszélgetését. (Ennek a vicces játéknak nincs később párja az előadásban, így kicsit kilóg belőle.)

A történet fordulatát – a hercegek Kacbeki által vezetett összeesküvésének kitörését – szintén a látvány jelzi: megremeg a gumifal, majd ide-oda inogni kezd. A háttérből füst terjeng, és felbőgnek a szirénák. (A hangkulisszának is kiemelt szerepe van az előadásban.) Mindenki zavarba jön, hogy most mit is kell tennie. A két orvos (Kokics Péter, Papp Endre) gumiabroncsokat tolva menekülnek, és amikor egymásba botlanak, összevitatkoznak azon, hogy kinek is a dolga, hogy a kormányzó gyermeke mellett maradjon. Natela Abasvili az egymásra fektetett gumiabroncsokból épített emelvényen állva üvöltve utasítgatja a cselédséget, hogy milyen ruhákat csomagoljanak neki. De végül úgy menekül el, hogy megfeledkezik a csecsemőjéről. (A zűrzavart az jelzi, hogy néhány cseléd sietve gumiabroncsokat tol át a színen, egy másik – Molnár Anna – egy földre fektetett gumiabroncsban turkálva válogatja a ruhákat.)
Ebben a hirtelen kitört zűrzavarban csak Simon és Gruse az, aki elsősorban nem magát menti. A fiú nem lázad, hanem követi a parancsokat anélkül, hogy gondolkodna rajta, mindez mennyire sodorja veszélybe. Pedig Gruse emiatt aggódik. De a katona teszi a dolgát, indul a harcba, ám még előtte sietősen eljegyzi a lányt, hisz nem tudni, mikor láthatják újra egymást.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2017/3 számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken.
Az árushelyek listája itt olvasható.
Az aktuális és korábbi számok megvásárolhatók az Írók boltjában.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám és az egy éven belül megjelent számok: 495 Ft
A korábbi évfolyamok számai: 395 Ft

 

 

 

 

18. 10. 4. | Nyomtatás |