Mi történik a héten?

A 10 legfontosabb esemény: 1. rész – Tánc, színház, közönségtalálkozó

A karácsonyi várakozásban is lesznek fontos táncművészeti és színházi események. Táncfilm premiert tart a TranzDanz, fiatal drámaírót avat a Katona, egész estés demonstrációt rendez munkájáról a Budapesti Kortárstánc Főiskola, premier lesz Székelyudvarhelyen is, és közönségtalálkozóra hív Alföldi Róberttel az Ellenfény és a Latinovits Színház Budaörsre.
Ellenfény | 17. 12. 18.

 

Bankett – a TranzDanz táncfilmjének bemutatója a MU Színházban (2017. december 18. 20.00)

 

A Kovács Gerzson Péter által 1987-ben alapított független táncegyüttes, a TranzDanz egyik legsikeresebb produkciója volt a 2006-ban bemutatott Bankett.

„Kis közép-európai abszurd hat szereplőre, egy vájtfülű DJ-re és a közép-európai fogyasztóra, mert ő megérdemli; a Gyalog galopp elporoszkál a távolban, Pelikán József, a gátőr a rohanó folyó fölött alfába bagózza magát, Kusturica-antihősök ropják az örömtáncot lángoló tolószékek körül, Boborján pedig újabb költeményt kreál: látjátok feleim szümtükhel, mik vogymuk. Vagy inkább ne részletezzük?
Naná, hogy Kovács Gerzson Péter részletezi. Vájkál, kurkászik, sűrű disszonanciát pakol elénk. Mutogat (önmagára, ránk). Aki netán eddig nem értette, az sem menekül. A parti – buli, banzáj, sőt, dáridó – elkezdődött, mielőtt a nézők besorjáztak volna" – írta annak idején az előadásról az Ellenfényben Gálla Nóra.

Majd cikke végén így összegzett: „A Bankett hivatkozási ponttól hivatkozási pontig tartó, mérnöki precizitással szerkesztett vázszerkezetére indulatokból és ellentétes érzelmekből szőtt borítás került. Fekete, giccsarany ragyákkal kivert dekorpszichózis. Mi itt kelet-közép-akárhol igencsak sötéten látjuk a világot, és ez a fajta sötétség – kizárásos alapon – a fejekből árad. Kovács Gerzson Péter nem követi el azt a hibát, hogy fáklya akarjon lenni az éjszakában, még csak elemlámpa se. Inkább a gonosz mesebeli manó a görbe tükörrel. Akinek szeme van... hja kérem, az egyéni szocprobléma."

 

bankett-tranzdanz-2

 

Elkészült a Bankett táncfilmes változata is, amelyet hétfőn este lehet látni a MU Színházban. Kovács Gerzson Péter koreográfiáját Bora Gábor, Gera Anita, Katona Gábor, Kántor Katalin, Kocsis László, Venekei Marianna, ifj. Zsuráfszki Zoltán adja elő. A filmet Petrucz Krstan rendezte, operatőre László Zsolt.

 

A film trailerét itt lehet megnézni

 

Bognár Péter: Minden kombi cirkó – Katona József Színház, Kamra (2017. december 19. 19.00)

 

Drámaírót avat a Katona József Színház keddi bemutatója. Bognár Péter (1982) fiatal költő, akinek A rodológia rövid története (2015) című verseskötete alapján Gothár Péter rendezett előadást a színművészeti egyetemen.  Ez alapján kérte a rendező a szerzőt, hogy írjon számára darabot, amit a Katona József Színházban vinne színre. Majd a szerző bejárt Gothár Péter és Máté Gábor próbájára, képzeletben ki kellett választania néhány színészt, és rájuk írta meg új darabját.

 

bognar peter-profil

Bognár Péter

 

Hogy miről szól műve, azt így foglalja össze Bognár Péter: „Arról szól, ami a címe: Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler. De ezen túlmutatóan arról, hogyan élünk, ezen belül arról, hogy gyakorlatilag bármivel tönkre lehet tenni az életünket, a másik ember életét, és bármibe bele lehet halni. Nem óriási konfliktusaink vannak, hanem mikroszkopikusak, de azokba beledöglünk. Egy házaspárról van szó, akikkel nem tudni pontosan, hogy mi történt. A történet maga egy helyszíneléssel kezdődik: a feleség halott, és benne van egy kés a hátában. Lehet, hogy megölte a férje, de ezt még nem tudni. Ahogy haladunk előre a történetben, kiderül, hogy a nő hisztérikus rohamot kapott a körül a témakör körül, hogy lehet-e bojlernek hívni egy kombicirkót vagy sem. A férj, aki gázszerelő, 15 éve nem tudja elmagyarázni a feleségének, hogy mi a különbség a kombi, a bojler és a kazán között, a feleségét pedig valójában ez a pontos megkülönböztetés egyáltalán nem érdekli. Ez az örök konfliktusforrás az, amibe a nő végül beleőrül. Bosszantja, hogy fafejű és rugalmatlan a férje, illetve az, hogy makacskodva magyarázza el újra és újra, mik a típusok közti különbségek. A másik szál a nyomozó és a felesége közti viszonyt mutatja be, a vígjátéki fordulatokban gazdag történet végén a családon belüli erőszakot gyűlölő és ez ellen fellépő nyomozó arra gyanakszik, hogy megcsalja őt a felesége a gázszerelővel. Az egészben az az érdekes, hogy senkivel semmi nem történik, a fejükben lévő mikroproblémákat felnagyítják a szereplők, ilyenekkel tele vagyunk mindannyian. Mindegyik probléma egy potenciális akna, amiknek, ha nagyon leásunk a mélyére, akár bele is lehet halni."

 

kamra cirko proba domolky daniel web

Kocsis Gergely az előadás próbáján

 

A Kamra új bemutatójában Kocsis Gergely, Tasnádi Bence, Rujder Vivien, Pelsőczy Réka, Rezes Judit, Pálmai Anna, Vajda Kristóf és Botka Zoltán játszik.

 

Videó az előadás nyílt próbájáról

 

 

Lépésről lépésre – a Budapest Kortárstánc Főiskola a Trafóban (2017. december 20. 19.00)

 

A Budapest Kortárstánc Főiskola növendékei rendszerint a karácsony előtti napokban és az évad végén mutatják be legújabb táncaikat. Most csütörtökön este ismét betáncolják a Trafó összes terét: lesznek előadások a nagyteremben, a stúdióban, és klubban. Elsőéves hallgató szólója éppúgy látható lesz, mint vegyes összetételű, nagyobb lélegzetű produkció. A diákok saját utakat járnak be, lépésről lépésre haladnak önmaguk feltérképezésének, megismerésének útján.

 

buti-lepesrol-lepesre

 

Minderről így ír az előadás ajánlója: „Műalkotások készítéséhez nincs lépésről lépésre összeszerelési útmutató. Pedig minden mű lépésről lépésre készül. S hogy mekkorák a lépések, az változó minden művész, minden produkció esetében. Ha túl nagyot lépünk – könnyű elvéteni, hibázni. Ha túl tipegős a haladás üteme, hamar elunja magát alkotó, néző egyaránt. Egy iskolában (de egy együttesben is) a vezető dolga, hogy segítsen az (ifjú) művészeknek, hogy minden esetben, minden lépésnél megtalálják a helyes mértéket. Aki tehetséges, tudja hová akar eljutni. Aki ügyes is, rájön hogyan jusson el oda."

A Budapest Kortárstánc Főiskola előadása a következő év felvételizőinek is segíthet abban, hogy átfogó képet kapjanak az iskoláról.

 

Az est részletes programja itt olvasható.

 

 

Felsültek vs. Szerelem – Tomcsa Sándor Színház (2017. december 21.)

 

Shakespeare Labour's Lost című műve alapján készült előadást mutat be a székelyudvarhelyi színház. A fiatalkori (vélhetően az 1590-es évek közepén íródott) darabot hol Felsült szerelmesek, hol Lóvátett lovagok címmel játsszák a magyar színpadokon. (Legutóbbi bemutatója szeptemberben volt a Pesti Színházban.)

A székelyudvarhelyi bemutatót a színház új művészeti vezetője, Zakariás Zalán rendezi, akinek nem ez az első munkája a Tomcsa Sándor Színházban. (Műsoron van még a Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk című előadása, amely Matei Visniec darabjából készült.)

 

felsult-szerelmesek-plakat

 

A Felsült szerelmesek székelyudvarhelyi előadása Mészöly Dezső fordításából építkezett, de a szöveget Bereczki Ágota, a színház dramaturgja átírta mai nyelvezetre, úgy, hogy a szerző különleges verbális poénjai is érvényesüljenek, de továbbra is Shakespeare-mű maradjon. Ennek érdekében figyelemmel követték az eredeti szöveg szándékait, de végeredményben egy jelenhez kötődő változatot alakítottak ki. Ez az alkotók szándékai szerint sikeresen ülteti át az egykori az érzéseket, formulákat a mába, és végeredményben ugyanazt jelenti a mai befogadók számára, mint amit a 16. századi szöveg jelenthetett az egykori közönségének. (Az adaptációban például a szonetteket slam verselés váltja fel, amely sajátossága, hogy az érzelmi képeket hétköznapi fogalmakhoz köti, így mondanivalója azonnal érhető, és kapcsolódni is könnyű hozzá.)

A Figura Stúdióval koprodukcióban készülő bemutató Zakariás Zalán szándékai szerint vidám hangvételű előadás lesz. Tudatosan törekszik fiatalos hangnemre, hiszen rendezőként és művészeti vezetőként is az a célja, hogy színházba csalogassa a fiatalokat. De a mostani bemutatót öt éves kortól százöt éves koráig mindenkinek ajánlja.

 

 

Tolsztoj: A sötétség hatalma – közönségtalálkozó a Budaörsi Latinovits Színházban (2017. december 21. csütörtök – előadás után)

 

Az Ellenfény idén ősszel beszélgetéssorozatot indított az évad legfontosabb színházi bemutatóiról. Az alkotókat és szereplőket a közös munkáról, az inspirációkról, a művészi szándékokról és a megvalósult előadás tanulságairól kérdezzük.

 

alfoldi-sotetseg-hatalma

Alföldi Róbert: A sötétség hatalma próbáján

 

A következő beszélgetés témája Tolsztoj A sötétség hatalma című előadása lesz a Budaörsi Latinovits Színházban. Alföldi Róbert rendezése egy különleges térben, magával ragadó színészekkel, testközelben mutatja be a klasszikus író sokak számára ismeretlen darabját bűnről és bűnhődésről, az emberi lélek legsötétebb mélységeiről és a megtisztulás felé vezető útjáról.

Alföldi Róbert rendezővel és a szereplőkkel Bognár Éva, a Budaörsi Latinovits Színház kommunikációs referense valamint Sándor L. István, az Ellenfény főszerkesztője beszélget.

Szeretettel várjuk a beszélgetésre az előadás nézőit és minden érdeklődőt.

 

Heti ajánlónk második része itt olvasható

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK