Mi történik a héten?

A 10 legfontosabb esemény: 2. rész – Színházi bemutatók

A karácsony előtti napokban is több fontos színházi bemutatót tartanak. Két premier is lesz Szegeden, új előadás látható Debrecenben és Temesvárott. És természetesen a karácsonyi várakozás közben sokfelé látható a Diotörő, a Müpában több változatban is.
Ellenfény | 17. 12. 21.Jörg Graser: Rabenthal – Temesvári Csiky Gergely Színház (2017. december 21.)

 

A sajátos világú, nemzetközileg is ismert román rendező, Radu Afrim szívesen dolgozik magyar nyelvű társulatokkal. Rendszeresen dolgozik Marosvásárhelyen, rendezett már Sepsiszentgyörgyön, és másodszor tér vissza a temesvári magyar társulathoz. 2016 februárjában mutatták be első itteni munkáját, A néző élete és halála felszínes és ártatlan történetekben elmesélve című produkciót, amelyet Radu Afrim a társulattal közösen írt.

 

graser joerg

Jörg Graser

 

A mostani bemutató Jörg Graser (1951) német filmrendező és forgatókönyvíró 1992-es darabja alapján készült. A temesvári előadás romániai és magyar nyelvű ősbemutatót. (Jörg Graser-művet még nem játszottak magyar nyelven, de a filmjeit sem mutatták be Magyarországon.)

A darab címszereplője Maximilian Rabenthal, egy gazdag műkereskedő, aki úgy találja, hogy az undor az egyetlen dolog, ami még mindig élvezetet jelent ebben a világban. Ezért kéri feleségül az éppen férjezett Helenát, aki természetesen szintén egyszerűen unalomból mond igent. Az esküvői vacsorára egy kétes létesítményben kerül sor, ahol csak élő halat szolgálnak fel, és a vendégeknek az állatoknak halálos fájdalmat okozva kell elfogyasztaniuk ételeiket. A „különlegességet" egy Valentin Boscik nevű séf készíti, aki egész nap az akvárium előtt ül és filozofál. Rabenthal végül arra kéri Boscik urat, hogy töltse el a nászéjszakát helyette Helenával...

 

radu-afrim

Radu Afrim

 

„Sajátos képi és zenei világa mentén értelmezte újra Radu Afrim rendező és Irina Moscu díszlet- és jelmeztervező a Jörg Graser által megírt Rabenthal-i világot" – írja a temesvári színház ajánlója. – „A cím, etimológiai értelemben véve egyszerre utal helyszínre és lecsúszott nemesi származásra. Ennek, a címben is sejtetett dekadens burzsoáziának az abszurditása, és a primér ösztönök, a fullasztó testiség diszkrét bája között egy halszakács, egy pincér, egy unatkozó vendég és felesége különös és kegyetlen játszmába kezdenek.

 

rebenthal-temesvar

 

Nyíltszíni élveboncolás ez, mely egyszerre gyomorforgatóan őszinte és végtelenül mulatságos. A durva testiséget a bohóctréfákkal keverve olyan egyedi világot sikerül megteremteni, mely minden alpáriság és „olcsó poén" között képes megsejtetni a szöveg és az előadás már-már filozofikus, költői szépségét a szerelemről, a valahová és valakihez tartozásról."

A Radu Afrim rendezte temesvári előadás szereplői Tokai Andrea, Csata Zsolt, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Vass Richárd, Lukács Szilárd, Mihály Csongor, Molnár Bence.

 

Németh Ákos: Tél – Szegedi Nemzeti Színház, Stúdió (2017. december 21.)

 

Ősbemutatót tart a szegedi színház is. Németh Ákos darabját mutatják be, amelynek eredeti változatát a szerző – saját elmondása szerint – az olasz Egészségügyi Minisztérium felérésére írt. A Ritka betegség című egyfelvonásos később egész estésre hízott, ennek az átdolgozott változatnak az ősbemutatójára kerül most sor Szegeden.

 

nemeth-akos

Németh Ákos

 

Az előadás ajánlója ezt ígéri: „Küzdelem az életért. Apró, gyilkos emberi játszmák. Senki sincs a helyén, senki sem egészen az, aminek látszik. Lírai történet egy különös betegségben szenvedő fiatal nőről, szerelemről, a gyerek utáni vágyakozásról, a mai világban megszokott, praktikus pótcselekvésekről, győztesnek látszó stratégiákról, múlt és jövő kiigazításának és megtervezésének lehetetlenségéről, a kilátástalanságról."

 

nemeth-akos-tel

Olasz Renátó a szegedi előadásban

 

A szegedi előadást Bodolay Géza rendezi, a főbb szerepeket Waskovics Andrea, Olasz Renátó, Kárász Zénó, Wessely Zsófia, Gyöngyösi Zoltán játsszák.

 

Peter Shaffer: Amadeus – Szegedi Nemzeti Színház, Kisszínház (2017. december 22.)

 

Egy másik bemutatóra is sor kerül a hétvégén Szegeden.

Tavaly hunyt el Peter Shaffer (1926–2016), akinek az Equus (1973) mellett az Amadeus (1979) a legnépszerűbb darabja. (Mindkettőből készült filmváltozat is, az utóbbit Milos Forman rendezte 1984-ben, és a következő évben 8 Oscar-díjat kapott).

 

peter-shaffer

Peter Shaffer

 

A színházaknak is állandó repertoárdarabja Shaffer Amadeusa, amelyet elsősorban Puskin darabja, a Mozart és Salieri ihletett, de a téma – és a történelmi tények – szabad feldolgozását adja. Az Amadeus főszereplője a rangos és elismert bécsi udvari komponista, Salieri, akinek az életébe váratlanul berobban Mozart. Salieri magában gyorsan beismeri Mozart zsenialitását, így önmagát egyre inkább a középszerűek közé kénytelen sorolni. De a tekintélyét meg kell védenie. Emiatt mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse Mozartot...

 

amadeus-tordy-galffi

Tordy Géza és Gálffi László az Amadeus vígsszínházi előadásán

 

Az Amadeus magyar nyelvű ősbemutatója 1982-ben volt a Vígszínházan Tordy Géza (Salieri) és Gálffi László (Mozart) főszereplésével (rendező: Kapás Dezső). De a következő magyarországi bemutatóra csak 11 év múlva, 1993-ban került sor a Madách Színházban (Salieri: Mácsai Pál, Mozart: Szűcs Gábor; rendező: Kerényi Imre). Újabb nyolc év múlva, 2001-ben Szolnokon játszották (Salieri: Darvas Iván, Mozart: Alföldi Róbert; rendező: Szikora János). De ugyanebben az évben Czajlik József főiskolai hallgató is emlékezetes előadást rendezett a darabból Komáromban.

A következő évben Kaposvárott is műsorra tűzték (Salieri: Kovács Zsolt, Mozart: Nagy Viktor; rendező: Rale Milenkovic), majd szinte egymást érték az újabb bemutatók: 2006: Nyíregyháza (Salieri: Fazekas István, Mozart: Avass Attila; rendező: Tasnádi Csaba), 2009: Kecskemét (Salieri: Kőszegei Ákos, Mozart: Szemenyei János; rendező: Bagó Bertalan), 2010: Miskolc (Salieri: Cservenák Vilmos, Mozart: Harsányi Attila, rendező: Tordy Géza), 2014: Orlai Produkciós Iroda (Salieri: Kulka János, Mozart: Keresztes Tamás; rendező: Szikszai Rémusz), 2015: Székesfehérvár (Salieri: Hirtling István, Mozart: Lábodi Ádám; rendező: Hargitai Iván), 2015: Pécs (Salieri: Rátóti Zoltán, Mozart: Mikola Gergő; rendező: Méhes László), 2016: Szabadka (Salieri: Balázs Áron, Mozart: Pálffi Ervin; rendező: Béres Attila).

 

amadeus-szeged

Jelenet a szegedi előadásból

 

A mostani szegedi bemutatót Rusznyák Gábor rendezi, Salierit Pataki Ferenc, Mozartot Poroszlai Kristóf játssza. A további szerepekben többek között Tolnai Hella, Sorbán Csaba, Vicei Zsolt, Pálfi Zoltán, Fekete Gizi, Borsos Beáta, Jakab Tamás látható.

 

 

Molnár Ferenc: Játék a kastélyban – Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen (2017. december 22.)

 

Debrecenben szintén népszerű, sokat játszott darabot mutatnak be. Molnár Ferenc (1878–1952) 1926-ban írta a Játék a kastélyban című vígjátékát, amely manapság a legtöbbet játszott darabja magyar színpadokon.

 

molnarferenc

Molnár Ferenc

 

A Játék a kastélyban bohózati helyzetre épül. A híres operett-szerzőpáros, Turai és Gál egy olasz tengerparti nyaralóba érkezik. Magukkal hozták ifjú pártfogoltjukat és zeneszerzőjüket, Ádámot. A fiú menyasszonyát, a színésznő Annie-t akarják meglepni, hogy elkészült új operettjük, amelynek főszerepét természetesen Annie-nak szánják. A fülig szerelmes Ádám a menyasszonya melletti szobát kapja, ám amikor éppen készülnek benyitni a lányhoz, a szobákat elválasztó ajtón keresztül szenvedélyes párbeszéd fültanúi lesznek, ami a gyönyörű színésznő és egykori kedvese, Almády között zajlik. Ádám teljesen magába roskad, semmissé akarja tenni az Annie-val készülő házasságát, és ki akarja dobni az új operettjét. Turai viszont elhatározza, hogy mindkettőt megmenti. Ehhez zseniális tervet eszel ki.

 

jatek a kastelyban debrecen

Bakota Árpád, Kiss Gergely Máté és Garay Nagy Tamás a debreceni előadásban

 

A Játék a kastélyban bemutatói is szinte egymást érik. A darabnak már volt ebben az évadban bemutatója Tatabányán (Guelminó Sándor rendezte), az előző évadban Miskolcon Mohácsi János készített belőle előadást. 2012-ben Szombathelyen Jordán Tamás állította színpadra. Az ezt megelőző évadban Veszprémben és Egerben volt bemutatója. 2010-ben Kaposvárott, 2009-ben Székesfehérvárott és a Vígszínházban mutatták be (ez utóbbi előadás még mindig műsoron van), 2008-ban Kecskeméten játszották...

 

jatek a kastelyban debrecen-2

ranyecz Artúr és Sárközy-Nagy Ilona a debreceni előadásban

 

A mostani debreceni bemutató ajánlója a következőt írja: „A Játék a kastélyban elsősorban egy szerelmi történet, melynek gyújtópontjában a látszat és a valóság, az igazi és a hamis felismerése, a kettő közti dilemma áll, és mindez viharos erővel csap össze Molnár Ferenc vígjátékában. De a néző nem csak egy szórakoztató sikerdarabot kap majd, hanem bepillantást is nyer a darabot létrehozó drámaíró alkotási folyamatába: fricskák, fordulatok, félreértések, szerepjátékok közepette a darab azt is látni engedi, miként csapja be közönségét egy sikerdarabíró."

Naszlady Éva rendezte debreceni előadásban Turait Garay Nagy Tamás, Gált Bakota Árpád, Annie-t Sárközy-Nagy Ilona, Almádyt Vranyecz Artúr, Ádámot Kiss Gergely Máté játssza.

 

Csajkovszkij: Diótörő – Pécsi Balett a Müpában (2017. december 22-23.)

 

Nincs karácsony Diótörő nélkül. Ezúttal is számtalan változata, feldolgozása látható országszerte.
Ezek közül a Pécsi Balett produkcióját emeljük ki, amely a hétvégén a Müpában látható. A Pécsi Nemzeti Színházban mutatták be négy éve be a produkciót, amelyet azóta is nagy sikerrel játszanak. A most szombati lesz az 50. előadása.

 

pecsibalett diotoro mupa2017

 

A Csajkovkszkij zenéjére készült mesebalett koreográfusa Vincze Balázs, dramaturgja Almási-Tóth András, a rendező munkatársa Uhrik Dóra. Többek között Molnár Zsolt, Várvölgyi Panna, Szalay Attila, Hoffmann Virág Zoé, Tuboly Szilárd táncol az előadásban.

 

A teljes színlap itt olvasható

 

A leadképen a Pécsi Balett Diótörő című előadása

 

Heti ajánlónk első része itt olvasható

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK