A hét legfontosabb eseményei

2. rész – Hétvégi bemutatók

Ezt a hetet a kortárs bemutatók túlsúlya jellemzi. Két fontos kortárs táncszínházi bemutató mellett kortárs dráma ősbemutatóját tartják Székesfehérvárott, és egy tízéves kortárs darab kerül újra színpadra Szegeden. A Veszprémben műsorra tűzött Brecht már egyértelműen klasszikusnak számít. De hogy tekintsünk a tíz éve elhunyt Szabó Magdára, akit Székesfehérváron játszanak? És kortárs vagy klasszikus műnek tekintsük-e a Szörényi–Bródy szerzőpáros Kőműves Kelemenjét, amely Kecskeméten kerül színpadra?
Ellenfény | 18. 02. 8.

 

Két Tasnádi-bemutató Székesfehérváron (2018. február 9–10.)

 

Tasnádi Istvánnak és Tasnádi Csabának is bemutatója lesz a hétvégén Székesfehérváron. Bár Tasnádi Csaba gyakran rendezi az öccse darabjait (legutóbb a Paravarietét a Pinceszínházban egy remek előadásban), de ezúttal külön dolgoztak.

Tasnádi István az egyik legtermékenyebb és legtöbbet játszott kortárs magyar drámaíró. Nemrég jelent meg a Cyber Cyrano című drámakötete, amely színházi műhelymunkában született, a színészi improvizációkat is felhasználó műveit tartalmazza. Most Székesfehérváron olyan darabja kerül színre, amely hagyományosabb módon készült: a színház felkérését elfogadva az író maga talált témát, amit önállóan dolgozott ki, és az olvasópróbán a színészek már a kész szöveggel találkoztak.

 

kartonpapa-szfvar-2

 

A Kartonpapa abszurd alapötletből indul ki: egy család az elveszített családfőt egy kartonfigurával helyettesíti, és azt teljességgel élőnek tekinti. „Valójában ez egy mély, archetipikus pszichológiai igénye az embernek, hogy tételezzen egy magánál erősebb, magasabb rendű tekintélyszemélyt, akinek meg kell felelnie. Ebben a darabban meg is jelenítjük ezt a belső elvárást. A családdinamikában egy elvesztett családtag, főleg ha vezéregyéniség volt, ott van a halála után is, és meghatároz cselekedeteket, folyamatokat, a további életet. A Kartonpapában az a különös és abszurd, hogy mindenki valóságos személyként tekint rá, így nemcsak tudat alatt hat az emberekre, hanem a hétköznapi cselekedetek szintjén is" – nyilatkozta a szerző.

A Kartonpapát Hargitai Iván rendezi, a szerepeket Tóth Ildikó, Egyed Attila, Kiss Diána Magdolna, Pálya Pompónia és Kovács Tamás játssza.

Tasnádi István darabjának pénteki bemutatóját szombaton követi Tasnádi Csaba rendezése. Ő a Régimódi történetet állítja színpadra.

 

regimodi-tortenet-szfvar

 

Szabó Magda könyve 1977-ben jelent meg, ez egyike az írónő önéletrajzi ihletésű regényeinek, valójában az édesanyjának, illetve a családjának állít benne emléket. Szabó Magda még ugyanebben az évben drámát is írt a könyvből, amely az 1830-as évektől követi a családja történetét. A darabváltozatot a Madách Színház mutatta be Sulyok Mária és Almási Éva főszereplésével. A mű azért is kerül újra és újra színpadra, mert két nagyszerű női szerep van benne: a családot összetartó matróna, Rickl Mária, illetve a fiatal, sugárzó tehetségű Jablonczay Lenke, akinek alakját az édesanyjáról formálta Szabó Magda. Körülöttük számtalan izgalmas figura bukkan fel, akik a változó magyar társadalom száz évének jellegzetes, sokat mondó alakjainak tűnnek.

A Tasnádi Csaba rendezte székesfehérvári előadás két női főszerepét Varga Mária és Ballér Bianka eh. játssza, a további fontos szerepekben Kuna Károly, Varga Lili, Lábodi Ádám, Kerkay Rita, Varga Gabriella látható.

Beszélgetés Tasnádi Istvánnal a Kartonpapáról

Beszélgetés Tasnádi Istvánnal a Kartonpapa próbáiról

Most érkezett a hír, hogy betegség miatt későbbre halasztották a Kartonpapa pénteki premierjét.

 

 

Papp–Térey: Kazamaták – Szegedi Nemzeti Színház (2018. február 9.)

 

Egy másik kortárs dráma bemutatójára is sor kerül pénteken. Szegeden lesz látható Papp András és Térey János darabja, amelynek ősbemutatója 2006-ban volt a Katona József Színházban Gothár Péter rendezésében. „A Kazamaták történelmi tragédia, s tárgya a magyar történelem egy fájdalmas eseménye, az 1956-os forradalom egyik neuralgikus epizódja. Budapesten, október 30-án a Köztársaság téri pártbizottság ostroma után került sor lincselésekre, amelyek során két honvédtiszt, egy fodrász és 14 rendőregyenruhába átöltözött ÁVH-s karhatalmista lelte halálát. A Kazamaták ennek a napnak az eseményeit dolgozza fel, egyfelől tényszerűen történelmi hitelességgel, másfelől mindkét oldal szereplőinek lelkét-tudatát művészi kreativitással és nagyfokú beleéléssel rekonstruálva, felidézve" – írta a Katona ajánlója.

 

kazamatak-kozonsegtalalkozo

Máté Gábor, Szabó Gabi, Borovics Tamás a bemutatót megelőző közönségtalálkozón

 

A darab 2007-ben megjelent a Rivalda 2006-2007 című antológiában, majd 2016-ban önálló kötetben is. A könyv fülszövege Spiró Györgyöt idézte: „Ha igazat akarnak megtudni 56-ról, olvassák el Papp András és Térey János Kazamaták című drámáját, amely meggyőződésem szerint az utolsó száz év egyik legjobb drámája. Ez a forradalom első igazán irodalmi ábrázolása, mert ideológiamentesen, a napi politikától függetlenül csak és kizárólag emberi magatartásokat, indulatokat és érzelmeket mutat be, vagyis a szó igazi értelmében filozofikus. Nagyszabású és rémisztő mű, olyan, mint az ember."

Most Szegeden Máté Gábor rendezi a darabot, aki a Katona ősbemutatójának szereplője volt. „A történészek a mai napig nem tudtak megegyezni abban, mi történt a téren, ez pedig magában rejti azt a konfliktuslehetőséget, melyet egy drámának hordoznia kell" – mondta a rendező a bemutató sajtótájékoztatóján.

A szegedi előadás főszerepeit Fekete Gizi, Pataki Ferenc, Szabó Gabi, Szilágyi Annamária, Borovics Tamás, Páfli Zoltán, Barnák László, Tolnai Hella, Figeczky Bence, Vicei Zsolt, Ádám Tamás játsszák.

 

Brecht: Kurázsi mama – veszprémi Petőfi Színház (2018. február 9.)

 

Az egyik legtöbbet játszott 20. századi klasszikus egyik legismertebb darabja kerül színre pénteken Veszprémben. Brecht a II. világháború kezdetén, 1939-ben kezdte el írni darabját (ősbemutatója 1941-ben volt Zürichben). A szocialista magyar színházak repertoárjába nyilván háborúellenes szemlélete miatt került be. (Magyarországi ősbemutatója 1958-ban volt a Madách Színházban Pártos Géza rendezésében, Kiss Manyi főszereplésével. Ekkor készült Nemes Nagy Ágnes fordítása is, amelyet Veszprémben is játszanak.) De Spiró György (az 1973-as Madách színházi előadás kapcsán) megjegyezi, hogy „Brecht harmincéves háborúja kísértetiesen emlékeztet a kapitalista országok huszadik századi békéjére". Mindez egybevág Brecht véleményével is, aki úgy fogalmazott, hogy „a háború... az üzletek folytatása más módszerekkel". Azaz a darab nemcsak a valóságos harctéri viszonyokról beszél, hanem a társadalmat eluraló háborús szemléletről is.

 

kurazsi-mama-veszprem-borcsok

Börcsök Enikő

 

A mostani veszprémi bemutatót Funtek Frigyes rendezi, és a főszerepet Börcsök Enikő játssza, aki már szerepelt a darabban: 2000-ben a Vígszínház Szász János rendezte előadásában Kattrint alakította. A veszprémi előadás további fontos szerepeiben Bajor Lili eh., Konfár Erik eh., Gaál Attila Csaba, Szombathy Gyula és Tóth Loón látható.

 

 

Mészáros Máté: United Space of Ambivalence – Trafó (2018. február 9-10.)

 

Táncbemutatók is várnak ránk a héten. Mészáros Máté új darabját mutatja be pénteken és szombaton a Trafó a magyar alkotókat felvonultató Hazai pálya című sorozatában. Mészáros Máté a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc-színházi tánc szakán végzett, majd a Szegedi Kortárs Baletthez szerződött. Ezután külföldre ment, ahollyan világhírű koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Ohad Naharin, Wim Vandekeybus, Sharon Eyal, Amanda Miller, Roberto Galvan, Myriam Naisy, Robin Orlin. Hat évig volt a belga fizikai színház, az Ultima Vez társulatának tagja. Jelenleg szabadúszó alkotóként és meghívott koreográfusként dolgozik.

 

meszaros-mate

 

Új darabjának United Space of Ambivalence a címe. Az előadás fő témája a tér és az ambivalencia. „Mindenhol vannak terek, amik nem tartoznak össze. Például amikor az utcán sétálva egy eldobott óvszert látunk, egyből bekapcsolódunk egy személyes történetbe, előzményt vált ki bennünk, talán tovább is gondoljuk. Ezt a fajta logikai rendszert próbáljuk kiaknázni. Ezek az összecsúszások érdekelnek engem. A kétértelműség mindenféle összecsúszott térre, időbeli összecsúszásra vagy össze nem tartozásra vonatkozik" – nyilatkozta a koreográfus.

Az előadás alkotó előadói: Bakó Tamás, Kelemen Patrik, Mikó Dávid, Téri Gáspár, Mészáros Máté. „Az alapján válogattam, ki mennyire érett előadó. Az érdekelt, hogy mi van akkor, ha olyan előadókkal dolgozunk együtt, akik már nagyon sok előadást csináltak, és nem foglalkoznak azzal, mi az, hogy színpadra kerülni, hanem van bennük egy őszinte, egyszerűsített megélés, ami szerintem az ismétlések számával alakul ki" – mondta a már idézett interjúban a koreográfus.

 

meszaros-mate-portre

Mészáros Máté

 

Egy másik beszélgetésben a munkamódszerről azt is elmondta, hogy „a próbák során nagyon sok rögtönzéssel dolgozunk. De amikor aztán az előadás formát ölt, akkor az improvizációk olyan szinten szűkülnek, hogy a jelenetek struktúrája már változatlan. Az azokon belüli viselkedések azonban spontán születnek meg a színpadon. Az előző előadásaimhoz képest ebben nagyon sok a szabadság, a légzőfelület."

 

Góbi Rita és Ryuji Yamaguchi: Vibration – Bethlen téri Színház (2018. február 9.)

 

Pénteken egy másik kortárs táncbemutatóra is sor kerül a Bethlenben. Ahogy az előadás ajánlója írja, „Góbi Rita és Ryuji Yamaguchi közös koreográfiájában az élő, eleven test fizikai költészete – 'időmérték' szerinti mozgása (vibrációja) – lesz látható, érzékelhető. A két alkotó 2016 nyarán az amerikai Omi Dance Residency programjának keretében talált egymásra, és már akkor elhatározták, hogy közösen fognak alkotni. Két alak: piros és narancs színekben izzik, vonzzák, taszítják egymást, miként a bolygók is egymással vibrálnak egy kör alakú mágneses mezőben. Kettéhasadt szív az univerzumban."

Góbi Rita előző produkcióját szintén a Bethlenben mutatta be 2017. májusában. A Reptében című szóló táncelőadása bekerült az Aerowaves 20 legjobb 2017-es táncprodukciója közé, így idén ez a darab képviseli Magyarországot az egyik legjelentősebb nemzetközi kortárs tánc rendezvényen, a Spring Forward Fesztiválon.
A pénteki bemutató után szombat este a Színházi lecke keretén belül tart saját élményű mozgástréninget. Ezt heti ajánlónk előző részében ajánlottuk.

 

Heti ajánlónk első része

 

A leadképen Tóth Ildikó és Kovács Tamás a Kartonpapában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK