Mi történik a héten?

Gyerek- és bábszínház, Kortárs tánc, kortárs dráma

A hét legfontosabb eseményei közül gyerek- és bábszínházi előadásokat, kortárs táncbemutatót és egy amerikai kortárs dráma újabb színrevitelét ajánljuk. Előadások Debrecenben, a Trafóban, a Kolibriben és a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban.
Ellenfény | 18. 11. 14.

 

Mikó Csaba: Az ifjú Mátyás – Csokonai Nemzeti Színház (2018. november 14.)

 

Gyerekszínházi bemutatót tart szerdán a debreceni színház. Az ifjú Mátyás című zenés történelmi mesejátékot Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulójára szervezett Mátyás Emlékévhez kapcsolódóan mutatják be. A darabot Mikó Csaba írta, akinek nevéhez nemcsak több izgalmas kortárs dráma és színházi adaptáció kapcsolódik, hanem több sikeres mesekönyv is.

„Mikó Csaba elsősorban a mesék Mátyását szerette volna megidézni, a mitikus hőst, akinek képét gyerekkori olvasmányainkból hoztuk magunkkal. A fordulatokban, cselszövésben gazdag történet legnépszerűbb királyunk gyerekkorába kalauzolja nézőit. Mátyás trónra kerülése is mitikus: a legkisebb árva, aki elveszíti családját, rabságba vetik, a főurak közül többen aspirálnak a trónra, mindezek ellenére mégis az ő fejére »száll a korona«."
Az előadást számtalan sikeres ifjúsági előadás rendezője, Madák Zsuzsa állítja színpadra, aki ettől az évadtól tagja a debreceni társulatnak, ill. az azon belül működő Csokonai Ifjúsági Programnak, de dolgozott már velük, a Verona 1301, a Jeruzsálem és a Kékbolygó című tantermi színházi nevelési előadásokat rendezte. Ehhez az előadáshoz is készül drámaóra, az 1–2. osztályosokkal az igazságosság témakörét járja körül, maguk a gyerekek írják és játsszák – mint Mátyás tanácsadói – a történetet.

 

fju matyas-debrecen

 

Az ifjú Mátyás zeneszerzője Kovács Márton, díszlettervezője Árvai György, jelmeztervezője Szűcs Edit, főszereplői Rózsa Lászlót (Mátyás), Janka Barnabás, Kovács András, Kránicz Richárd (Mátyás barátai), Jámbor József (Vitéz László), Kiss Gergely Máté (Garai László), Csikos Sándor (Szilágyi Mihály).

 

Tracy Letts: Augusztus Oklahomában – Csokonai Nemzeti Színház (2018. november 16.)

 

A felnőttek számára is tart bemutatót a héten a debreceni színház, és ez is egy kortárs dráma alapján készül. Az amerikai színpadi szerző (és forgatókönyvíró, színész) Tracy Letts (1965) 2007-ben született művét mutatják be, amelyért az író következő évben Pulitzer-díjat kapott, s ugyanabban az évben az Augusztus Oklahomában öt Tony-díjat nyert el.

A darabot így foglalja össze a Csokonai Színház honlapja: „Egy forró nyár Oklahomában. Egy értelmiségi család válsága. A valaha nagy tehetségnek számító költő idős korára csendes alkoholistaként tengeti életét gyógyszerfüggő feleségével egy szigetelőszalaggal összeragasztgatott reluxákkal állandó sötétségben tartott, elhanyagolt házban, majd egyszercsak eltűnik. Holttestét napokkal később találják meg a halászok.

 

tracy-letts

Tracy Letts

 

A tragikus esemény rákényszeríti a temetésre összegyűlő családtagokat: anyát és három lányát, hogy szembenézzenek múltjukkal: tönkrement házasságok, reménytelen, titkos szerelmi kapcsolatok, válságba jutott szülő-gyermek viszonyok generációkon keresztül. Jószándék és önzés, támadó szeretet és agresszív önvédelem váltakozása. Káros titkolózás és bántó őszinteség. Fájdalmasan abszurd, mégis ismerős helyzetek. Az omladozó házat rendbe hozni könnyebb, mint egymást segítve elfogadni a jelent és új életet kezdeni."

A darab gyorsan elkerült Magyarországra, 2009-ben mutatta be a Vígszínház Deres Péter és Maros András fordításában, Eszenyi Enikő rendezésében (a főszerepeket Vallai Péter, Pap Vera, Gyabronka József, Hegyi Barbara, Igó Éva, Reviczky Gábor, Fesztbaum Béla játszotta).
2013-ban John Wells rendezésében amerikai filmváltozat is készült a darabból (Meryl Streep, Julia Roberts, Sam Shepard, Ewan McGregor főszereplésével). A filmet a magyar mozik is játszották, az HBO-n is látható volt.

 

augusztus oklahomaban debrecen-ea

 

2015-ban a kaposvári színház is bemutatta a darabot, Guelminó Sándor rendezésében (Udvaros Dorottya, Mészáros Sára, Kelemen József, Takács Katalin, Gyuricza István főszereplésével). Ugyanebben az évben Székesfehérváron is színpadra került Szikora János rendezésében (Derzsi János, Varga Mária, Radnay Csilla, Varga Gabriella, Egyed Attila, Kádas József főszereplésével). 2016-ban Bagó Bertalan rendezésében Győrben is játszották (a főszerepeket itt Töreky Zsuzsa, Szina Kinga, Ungvári István, Sárközi József játszották). 2017-ban a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház is műsorra tűzte a darabot Susán Ferenc rendezsében (Vándor Éva, Bozó Andrea, Kovács Vanda, Marjai Virág, Jakab Csaba főszereplésével).
A pénteki debreceni bemutatót Keszég László rendezi, a főbb szerepeket Ráckevei Anna, Varga Klári, Mészáros Tibor, Tolnai Hella, Majzik Edit, Mercs János játssza.

 

A Közép-Európa Táncszínház dupla estje a Trafóban (2018. november 15-16.)

 

A Trafóban táncszínházi bemutatót tart a KET, két darabot mutatnak be csütörtök és pénteken.

A társulat felkérésére készítette el a szlovák Anton Lachky (1982) a Special Society című darabot. „Anton munkája a test fizikai kapacitásán alapszik, annak egyszerűségén, egyszersmind komplexitásán. Összetett hálózatot hoz létre, melyben a táncosok felfedhetik képességeik teljes tárházát. A sebesség és precizitás mindig munkásságának része, és ezt a Special Societyből sem hiányolhatjuk majd" – írja az előadás sajtóanyaga.

 

Anton-Lachky

Anton Lachky

 

Lachky ötéves kora óta táncol. A besztercebányai konzervatóriumban, majd a pozsonyi főiskolán végzett tanulmányai után Belgiumban, a Teresa De Keersmaeker irányította P.A.R.T.S.-on képezte tovább magát. 2004 márciusában tagja lett az Akram Khan Társulatnak, akikkel két évig járta a világot. 2007-ben társalapítója volt a Les SlovaKs Dance Collective-nek. 2012-ben alapította meg saját társulatát. Első saját produkciója, a Mind a Gap 2013-ban született, és szakmai körökben is hatalmas sikert aratott. Mellékhatások című második saját koreográfiájával két évig turnézott világszerte, tavaly Magyarországon vendégszerepelt az előadás. Lachky koreográfusként többek között a Helsinki City Theatre, az Iceland Dance Company, a Göteborg Ballet és a Scottish Dance Theatre számára készített darabokat.

 

meszaros-mate-ket

Mészáros Máté

 

Az est másik alkotója Mészáros Máté, aki a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc-színházi tánc szakán végzett, majd a Szegedi Kortárs Baletthez szerződött. Ezután külföldre ment, ahol olyan világhírű koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Ohad Naharin, Wim Vandekeybus, Sharon Eyal, Amanda Miller, Roberto Galvan, Myriam Naisy, Robin Orlin. Hat évig volt a belga fizikai színház, az Ultima Vez társulatának tagja. Jelenleg szabadúszó alkotóként és meghívott koreográfusként dolgozik.

 

InsoundOut

InsoundOut

 

Az InsoundOut Mádi László táncos számára készült, aki a darab zeneszerzője is. A darab a 2018-a Nemzetközi Monotánc Fesztivál fődíjas előadása volt. A darab ajánlója szerint a mű a következő kérdéseket feszegeti: „Kicsoda a táncos, ha éppen nem táncol? Mi határozza meg személyiségét, hogyan jeleníthető meg a színpadon a levetkőztetett emberi jellem táncosként, tánc nélkül?"

 

Horváth Péter-Novák János: A császárfiú álma – Kolibri Színház (2018. november 17.)

 

A hét másik fontos gyerekszínházi bemutatóját szombaton tartják a Kolibriben. 1890-ben jelent meg először a Pesti Hírlapban Jókai Mór meséje, A leaotungi emberkék, Horváth Péter ennek nyomán írta meg a darabot. „A történet szerint Csia Csingi császár tizenöt esztendős, amikor apja halálával a nagy kínai birodalom trónjára lép. A koronával együtt mindjárt feleséget is kell vennie, ám ő a hagyománnyal szakítva nem engedi, hogy anyja, az özvegy császárné válassza ki a jövendőbelijét, hanem maga indul a keresésére. Csia Csingi álmában többször megjelenik a messzi Leaotung tartomány hercegnője, és Liu-Liu is álmodik az ifjú császárral. Szívükben szerelem ébred – de vajon létezik-e az ismeretlen másik, bármilyen messze, a kínai császárság végtelen földjén? Sok nehézség után egymásra találnak, álmuk mégse válhat valóra..." – írja a színház ismertetője.

 

csaszarfiu-alma-kolibri-olvasoporba

A császárfiú álma olvasópróbája

 

„Míg Jókai műve csak a császárfiú történetét mutatja be, mi a lány útját is végigkövetjük. Így egyfajta tükörtörténetet jelenítünk meg a színpadon" – mondta az előadás rendezője, Novák János, aki egyúttal a darab zeneszerzője is. „Az előadásban sokféle hagyományos kínai zene és ének hangzik el, a művészek klasszikus kínai hangszereket szólaltatnak meg, és a kínai árnybábozás is megjelenik a kézi- és óriásbábok mellett. Az alkotók különleges atmoszférájú, látványos előadással szeretnék meglepni a gyerekeket."

Az előadás báb-, jelmez- és látványtervezője Orosz Klaudia, a főbb szerepeket Nizsai Dániel, Michl Juli m. v., Török Ági és Szívós Károly játssza.

 

Kolozsi Angéla: Pöttöm Panna – Mesebolt Bábszínház (2018. november 18.)

 

A Pöttöm Panna bemutatóját a Mesebolt Bábszínház tartja. Hans Christian Andersen azonos című meséjéből Kolozsi Angéla írt bábszínházi változatot. A darabot tavaly októberben a zalaegerszegi Griff Bábszínház mutatta be Veres András rendezésében. Ugyanebben az adaptációban és ugyanebben a rendezésben kerül színre a darab Szombathelyen. Így természetesen a tervező (Sabina Sinko) és a zeneszerző (Gyulai Csaba) is azonos. Csak a két színész más, Zalaegerszegen Fekete Ágnes játszotta az előadást, Szombathelyen Kovács Bálint és Varga Bori a két szereplő.

 

pottom-panna-bab 

 

A Griff Bábszínház és a Mesebolt Bábszínház koprodukciójában készült Pöttöm Panna zalaegerszegi bemutatója kapcsán ezt írta egy kritika: „A játéktér szinte teljesen elvonatkoztat a valós helyszínektől, egy virágba borult szobában vagyunk, ahol az asztal, a két szék, de még a két színész ruhája is virágmintás. »Játszik« még két sokoldalú műnövény és egy lavór, az egér és a vakond föld alatti birodalmát pedig mindössze két íves odúbejárat jelképezi. Az eszköztelenséget nem sínyli meg az előadás, a szemünk pedig jóllakik a sok virággal, no meg a szlovéniai tervező igényes, nagy műgonddal készített bábjaival."

 

A leadképen a Kolibri bemutatójának (A császárfiú álma) egyik árnyjáték figurája

 

Heti ajánlónk 2. része itt olvasható

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK