Fókuszban

Múltidéző

Kazincbarcikán

Az amatőr színjátszók első országos fesztiválja

Ötven éve, 1972. január 3. és 9. között rendezték meg Kazincbarcikán az Ifj. Horváth Istvánról elnevezett fesztivált, amely – több évtizedes hagyományt teremtve – az amatőr színjátszók első országos találkozója volt. A fesztivál az új színházi gondolkodás áttörését hozta. Részlet a Szabadságszigetek című könyvből.

Sándor L. István | 22. 01. 3.

Múltidéző

Mi volt a POSZT előtt?

A pécsi fesztivál előtt is volt Országos Színházi Találkozó, még ha  ma már az emlékezet homályába is vész ez az időszak. Érdemes hát röviden feleleveníteni, hogy mi volt a POSZT előtt.

Ellenfény | 21. 03. 7.

Múltidéző

A fanatikus kis szerzetes

Első szerep a József Attila Színházban

A huszonéves Fodor Tamás – az Egyetemi Színpadi évek után – 1965-től lépett fel a József Attila Színház előadásaiban, ahol elsősorban Kazán István rendezéseiben kapott szerepet. Első szerepét itt Anouilh: Becket avagy az Isten becsülete című darabjában játszotta.

Sándor L. István | 21. 01. 14.

SZÍNHÁZ

Összezavarodott világban

Székely Csaba: 10

A Kortánc című drámaantológiában jelent meg Székely Csaba 10 című darabja, melynek tematikai keretét a Tízparancsolat adja, és benne a bűnökhöz, illetve Istenhez (valamint a kínálkozó életlehetőségekhez) kialakított bonyolult emberi viszonyokat ábrázolja. A darabot előbb a Radnóti Színházban, majd a tatabányai Jászai Mari Színházban mutatták be.

Bíró Kristóf | 21. 12. 11.

SZÍNHÁZ

Istenhiányban

Beszélgetés Székely Csabával és Sebestyén Abával

A Kortánc című drámantológiában jelent meg Székely Csaba 10 című darabja, aminek magyar nyelvű ősbemutatóját a Radnóti Színházban tartották Székely Csaba rendezésében. A darabról és az előadásról a drámaíróval és a rendezővel beszélgettünk. A művet azóta a tatabányai Jászai Mari Színház is bemutatta.

Szűcs Mónika | 21. 12. 11.

SZÍNHÁZ

A bűn gazdagsága

Darvasi László drámái

Nemrég jelent meg a Selinunte Kiadó gondozásában Darvasi László első drámakötete, amely válogatott színpadi műveit tartalmazza. Első darabját Vizsgálat a rózsák ügyében címmel 1993-ban mutatta be a debreceni Csokonai Színház.

Sándor L. István | 21. 11. 25.

SZÍNHÁZ

„Színházeszmények erőpróbája"

Büchner: Danton halála

A Nemzeti Színház 184 éves története számtalan újrakezdésből áll. Az egyik 1978. november 17.-éhez köthető. Ekkor tartotta első bemutatóját a Nagy Péter igazgató, Székely Gábor főrendező és Zsámbéki Gábor vezető rendező alkotta új vezetőség. Milyen színházat ígért Büchner Danton halálának Székely Gábor rendezte előadása? Hogyan fogadta ezt a korabeli kritika? Miről szólhatott 43 évvel ezelőtt a darab, mit hangsúlyozott belőle a rendezés? Részlet a Repedések a rendszeren című könyvből.

Sándor L. István | 21. 11. 17.