Ultima Vez

Idő az időben

What the body does not remember – Ultima Vez/ Wim Vandekeybus

Huszonöt év után tér vissza a What the Body Does Not Remember (Amire a test nem emlékezik), amely az Ultima Vez és Wim Vandekeybus első előadása volt.

Pilári Darinka | 13. 09. 19.

Megmunkált képek

Wim Vandekeybus: booty Looting – Ultima Vez

Megírták, az emlékezetről lesz szó. Wim Vandekeybus is megírta az Ultima Vez honlapján, a 29. ImpulsTanz Fesztivál is kiadta programfüzetében, tehát az üzenet egyértelmű. Mégis, mikor az élmény tömör viaszos masszává áll össze, nem látok a felületen semmit. Nincs egy szó, egy karcolás, egy ütés, amire rámutathatnék a booty Lootingból, vagy átültethetném a tényként felfogott emlékezet konglomerátumából.

Pilári Darinka | 12. 10. 30.

Az ismeretlen felfedezése

Beszélgetés Wim Vandekeybusszal

Wim Vandekeybus koreográfus, film- és színházrendező 1986-ban alapította együttesét, az Ultima Vezt. Legújabb, nieuwZwart (új feketeség) című a 2009-es darabjukkal októberben vendégszerepeltek a Trafóban, ahol - a hagyományoknak megfelelően - közönségtalálkozó követte az előadást. A Lőrinc Katalin vezette beszélgetés alábbiakban olvasható szerkesztett változata azonban elsősorban nem az ő kérdéseit tartalmazza, hanem a közönség által feltett kérdéseket. A beszélgetésbe a belga koreográfus mellett végül bekapcsolódott az együttes két magyar táncosa, Mészáros Máté és Vass Imre is.

Lőrinc Katalin | 09. 12. 31.

Az ismeretlen felfedezése

Beszélgetés Wim Vandekeybusszal

Az Ultima Vez csütörtökön és pénteken látható a Trafóban. A kortárs tánc- és színházművészet meghatározó együttesnek vendégjátéka kapcsán egy 2009-es beszélgetést idézünk fel, amelyben az együttest vezető Wim Vandekeybus mellett megszólal az együttes két akkori táncosa, Mészáros Máté és Vass Imre is. 

Lőrinc Katalin | 09. 12. 31.

Kegyetlen játékok, sztaniolba göngyölve

Wim Vandekeybus: nieuwZwart - Ultima Vez+ dEUS

Wim Vandekeybus legutolsó bemutatóját - saját bevallása szerint - a megújulás szándéka hozta létre. Érthető ez 23 év után (ennyi telt el az Ultima Vez megalapítása óta): új csapatot toborzott hát (köztük két magyar), s „összeállt" egy zseniális flamand rock-együttessel, amely aztán uralta is rendesen ezt az előadást.

Lőrinc Katalin | 09. 10. 10.