Virtuális POSZT 2008

Plasztikussá tenni a gondolatot

Virtuális POSZT, avagy ami a válogatásból kimaradt

A Schilling Árpád rendezte hamlet.ws számos színházi izgalmat kínál. Ezek közül talán a legfontosabb a színészi játék radikális megújítására való törekvés. Az előadásról, a színészi munkáról, a játékstílusról, a Hamlet célkitűzéseiről és hatásáról Perényi Balázs beszélgetett a szereplőkkel: Gyabronka Józseffel, Nagy Zsolttal, Rába Rolanddal. A külön-külön készült színészinterjúk végül oly mértékben rímeltek egymásra, hogy közös beszélgetésbe szerkesztettük őket. (Nagy Zsolt azonban nem járult hozzá szavai közléséhez, így utólag megcsonkítottuk a szöveget. – a szerk.)

Perényi Balázs | 08. 06. 9.

A határok feszegetése

Virtuális POSZT, avagy ami a válogatásból kimaradt

Horváth Csaba első debreceni munkája, A tavasz ébredése azokra a fiatal színészekre épült, akik a két éve végzett Jordán Tamás–Lukáts Andor osztályból szerződtek az alföldi városba. Most Horváth Csaba újabb munkájában, a Kalevalában is fontos szerepet játszanak. Közülük négyen, Andrássy Máté, Földeáki Nóra, Kádas József és Krisztik Csaba úgy döntöttek, hogy otthagyják a debreceni színházat, és Horváth Csaba hívására az állandó társulattá alakuló Fortedanse tagjai lesznek.

Sándor L. István | 08. 06. 8.

Tragikus diadal

Virtuális POSZT, avagy ami a válogatásból kimaradt

Harmadikként egy igazi kortárs színházi előadás "szerepel" a Virtuális POSZTon, ahol azokat a produkciókat mutatjuk be, amelyek fájdalmasan hiányoznak Kukorelly Endre válogatásából. A tavasz ébredése az előző évad egyik fontos, a Krétakör Hamletje mellett talán a legfontosabb előadása. Horváth Csaba a két éve (Jordán Tamás és Lukács Andor osztályában) végzett, majd Debrecenbe szerződött kilenc fiatal színésszel, továbbá öt táncossal valamint Horváth Lajos Ottóval és Zarnóczai Gizellával három órás, egyvégtében eljátszott fizikai színházat hozott létre.

Perényi Balázs | 08. 06. 8.

Boldog-boldogtalanok

Virtuális POSZT, avagy ami a válogatásból kimaradt

Másodikként egy határon túli előadás "szerepel" a Virtuális POSZTon, ahol azokat az előadásokat mutatjuk be, amelyek fájdalmasan hiányoznak az idei pécsi fesztiválról, és amelyek nélkül nem kaphatunk reális képet a magyar színjátszás értékeiről irányairól. Csehov Ványa bácsi című darabjából a zseniális román rendező, Andrei Serban készített kiemelkedő fontosságú előadást a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

Bérczes László | 08. 06. 7.

Nem lehet tehetségesnek lenni

Virtuális POSZT, avagy ami a válogatásból kimaradt

A POSZTon aratott tavalyi győzelme után nem szerepel az idei fesztiválon az Örkény Színház, pedig több izgalmas előadása is volt ebben az évadban. Többek között Jurij Kordonszkij rendezésében bemutatták az Apátlanul című Csehov-előadást. Mácsai Pállal az előadás sajátosságairól, illetve a fogadtatásáról beszélgettünk.

Sándor L. István | 08. 06. 6.