A szerelem az nem egy tánc

SZERET…lek – A HOPPart és a Manna bemutatója

A színészből szép lassan főállású rendezővé avanzsáló Pelsőczy Réka harmadszor rendez dokumentumokon, interjú-szövegeken alapuló drámát. A kisgyerekek jövőképe és egy szürreálisan tuskó gyilkos pár története után most a párkapcsolatok, a szerelem és az együttélés lehetséges formái kerültek terítékre.
Kovács Bálint | 11. 03. 4.

A felújított Szikra mozi (és Ruttkai Éva Színház) szalonná, letűnt idők színes emlék-lokáljává átrendezett tere a hétköznapokon valódi, a SZERET…lekben pedig díszlet-bárként funkcionál (díszlet: Cziegler Balázs). A kis, hamutálas körasztalok körül pedig a HOPPartos vagy ez alkalomra (jó ízléssel) összeválogatott színészek ülnek – kivéve Herczeg Tamás főurát, Kiss Diána Magdolna bártündérét, Bercsényi Péter felszolgálóját és Gáspár Anna dizőzét – vagy csodálatos estélyijeikben (Tóth Hajnalka munkái) sürögnek-forognak, és közben folyamatosan mesélnek. A mesék pedig viharos párkapcsolataikról szólnak: szenvedés, testi-lelki terror, kötelességszerű szex, fenyegetés, anyagi kihasználás és abortuszok állnak szemben életkort, másik házasságot legyőző érzelmekkel, szenvedéllyel, vággyal, gyönyörű kék szemekkel és világrengető, sorsszerű szerelmekkel.

Az előadás szövegét a rendező Pelsőczy Réka állította össze (dramaturg: Sirokay Bori): leült beszélgetni néhány emberrel, akik – úgy tűnik – rázúdították életük, szerelmük történetét, s szófordulataikkal, stílusukkal akarva-akaratlanul is feltárták közben személyiségüket. Pelsőczy ezt jó érzékkel meg is tartotta (netán megerősítette?), így szövege megmaradt nagyon is élőbeszédnek – nem azon a szépirodalmi módon, amelyet a mostanában kísértetiesen hasonló témákról író Háy János művel talán a legjobban, hanem „irodalmiatlanul”, minden szerkesztettség nélkül, sután jópofa szóhasználattal, a bonyolultabb szavakba beletörő bicskával, újra meg újra megkezdett mondatokkal. Egyszóval úgy, ahogy az utca embere akkor beszél, ha nem a formára, hanem csakis a tartalomra figyel.

 

szeretlek-szikra1

Szilágyi Kata - Fotó: Dusa Gábor

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/6. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

  

SZERET…lek

 

Díszlet: Cziegler Balázs

Jelmez: Tóth Hajnalka

Zenei  vezetők: Kákonyi Árpád, Matkó Tamás

Koreográfus: Király Béla

Dramaturg: Sirokay Bori

Rendező: Pelsőczy Réka

Szereplők: Barabás Richárd Bercsényi Péter Gáspár Anna Herczeg Tamás Király Béla Kiss Diána Magdolna Szabó Márta Szamosi Zsófia Szilágyi Katalin Takács Katalin Terhes Sándor

Zenészek: Kákonyi Árpád, Matkó Tamás, Szakál Tamás

 

 Helyszín: Szikra mozi

 

 

 

Más is látta:


Tarján Tamás: Kapcsolatunk egyik vége

Nyulassy Attila: Hogy tudjunk szeretni

 

 

Videó itt

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK