A felejtés ellen

Olvasópróba 1.

Hiánypótló könyvsorozatot indított a Selinunte Kiadó, amely kortárs színdarabok megjelentését tűzte ki célul. Az Olvasópróba egyes kötetei olyan tematikus összeállítások, amelyek az utóbbi években színpadra került darabokból válogatnak. Olyan fontos szövegeket adunk közre, amelyek nemcsak színpadon élnek, hanem olvasmányként is képesek hatni, megszólítani az olvasókat, fontos kérdéseket felvetni.
selinunte | 16. 09. 20.

 

Az Olvasópróba első kötetében szereplő darabok mindegyike az emlékezéssel, a múlttal való

szembenézés elkerülhetetlenségével foglalkozik.

Az öt mű közül három történelmi témát dolgoz fel, feledés homályába burkolt, hallgatással

körülvett történelmi időszakokat idéz meg.

 

 

vitez mihaly-szombathely-nagylead

 

SZÉKELY CSABA: VITÉZ MIHÁLY
A nagysikerű Bányavidék-trilógiája után Székely Csaba történelmi darabot írt. Ebben a 16. század végének zavaros időszakát eleveníti fel, amikor magyarok és székelyek (és románok, szászok, lengyelek stb.) egymás ellen harcoltak, s egy köztük ügyesen lavírozó volt kereskedő néhány rövid hónapra uralma alá vonhatta Havasalföldet, Moldovát és Erdélyt. Ez a magyar történelemkönyvekben alig emlegetett, ám a román történelem nagy alakjaként számon tartott személy, Vitéz Mihály a főhőse Székely Csaba komikus történelmi tragédiájának. A darab a Weöres Sándor Színház drámapályázatának első díját nyerte el, és az ősbemutatót is Szombathelyen tartották.

 

 

számodra hely-fel

 

MOHÁCSI JÁNOS-MOHÁCSI ISTVÁN: E FÖLD BEFOGAD AVAGY SZÁMODRA HELY
Az Örkény Színház számára készült darab az olykor még mai is csak „idegenrendészeti ügyként" emlegetett, 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálások és mészárlások történetét idézi meg. Az időnként álomba, szürreális látomásba forduló jelenetek nagy drámai erővel képesek beszélni a hatalmi és emberi mechanizmusok irracionális működéséről, az emberi érzéketlenségről és kiszolgáltatottságról.

 

 

voros-katona-szabadka-fel

 

BRESTYÁNSZKY B.R.: VÖRÖS
A Szabadkai Népszínház és a budapesti Katona József Színház közös produkciója számára íródott szöveg sokáig tabuként kezelt eseményeket dolgoz fel. Arról a néhány hétről beszél, amikor 1944 őszén Bácskában az előrenyomuló Vörös Hadsereg katonáival együtt érkező jugoszláv partizánok hozzávetőleg 20-40 ezer magyart öltek meg, olykor elrettentő kegyetlenséggel és többnyire válogatás nélkül. A szöveg szemtanúk és leszármazottak vallomásain alapul.

 

A kötetben szereplő két kortárs tematikájú darabnak is vannak a közelmúlt történelmére utaló

vonatkozásai.

 

 

rukverc-kassa

 

KERÉKGYÁRTÓ ISTVÁN: RÜKVERC
Az azonos című könyv szerző által készített adaptációja egy hétköznapi ember hatvan évéről mesél. Arról, hogy milyen életlehetőségeket kínáltak fel (vagy éppen zártak le) számára az elmúlt évtizedek. Mint ahogy a darab címe is utal rá, a főszereplő életének fontosabb eseményeit a halálától visszafelé lépegetve az időben ismerjük meg egészen a sokat ígérő születéséig.

 

 

memo-tasnadi-film

 

TASNÁDI ISTVÁN: MEMO – A FELEJTÉS NÉLKÜLI EMBER
A darab a nem túl távoli múltba, a nyolcvanas évek eseménytelenül fojtogató világába vezet, ám amelynek felszíne alatt mégis ott lüktetnek az elmúlt évtizedek. Tasnádi István darabjának éppen ez az egyik alapkérdése: elfelejteni kell ezeket vagy épp emlékezni, emlékeztetni rájuk.

 

 

A kötet a SZÍNHÁZI KÖNYVEK webáruházban (szinhazikonyvek.hu) vásárolható meg, valamint kapható

az Írók boltjában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK