Határeltolódások

8. Front@ Kortárstánc Fesztivál, Muraszombat 2. rész

A muraszombati Front@ Kortárstánc Fesztivál az utolsó két napban is hozta a formáját: ingyenes, szabadtéri programokkal kényeztette az utcán és a parkokban sétálókat, külföldről hozott csemegéket kínált a színházteremben, s a táncosokat közvetlenül és közvetve érintő kísérőrendezvényeket tartott a város több pontján.

Sándor Zita | 13. 09. 25.

Szlovéniában, kicsiktől nagyokig

8. Front@ Kortárstánc Fesztivál, Muraszombat

Üdvözlendő, ha egy fesztivál jól kigondolt és világosan megfogalmazott célokkal rendelkezik, és ha az önmagán való túlszárnyalás helyett céljait a maga komplexitásában igyekszik megvalósítani, körüljárni. Három nap után úgy tűnik, hogy éppen ez történik a 8. Front@ Kortárstánc Fesztiválon, a szlovéniai Muraszombaton.

Sándor Zita | 13. 09. 24.

Csendes válasz

Dance Week Festival 30. Zagreb

Idén harmincadszor rendezték meg a Kelet-Közép-Európa egyik legjelentősebb kortárs táncfesztiváljának számító Dance Week Zagreb programsorozatot. 2013. május 26–június 8. között bemutatók, legendássá vált régi előadások, kísérleti produkciók, filmvetítések és beszélgetések közül válogathattak a nézők. A második nap produkciói a Beyond Front@ együttműködés keretén belül jöttek létre, s biztosítottak bemutatkozási lehetőséget magyar táncosok számára is.

Sándor Zita | 13. 07. 1.

Győrben is véget érnek a fesztiválok

IX. Magyar Táncfesztivál – 5–7. nap

Az egy hetes IX. Magyar Táncfesztivál utolsó három napja picit lazít, és kevésbé sűrű programmal (hangulatát a Múzeumok Éjszakájával kicsit megfűszerezve) lezárul – hogy jövőre folytatódjon.

Sándor Zita | 13. 06. 24.

Balettnap, néptáncnap egymás mellett

IV. Magyar Táncfesztivál – 3–4. nap

A Győri IX. Magyar Táncfesztivál harmadik napja a balettről, negyedik napja pedig a néptáncról szólt – késő esti csemegeként progresszív kortárs előadások kaptak helyet a programban.

Sándor Zita | 13. 06. 22.

Szintváltások, vertikálisan és horizontálisan egyaránt

IX. Magyar Táncfesztivál – 1–2. nap

Kilencedik alkalommal ad helyet Győr a Magyar Táncfesztiválnak. A június 17–23. között megrendezett programsorozat első két napján a helyi erők: a Győri Balett, illetve nyolc színházi tánckar mutatkozott be egy gálaműsor keretében.

Sándor Zita | 13. 06. 20.

Új zenék szólnak

L1danceFest 2012

Az L1danceFest utolsó napján igazi kulturális válogatást kaphattak a MU Színházba látogatók, ráadásul a délután öttől késő estig tartó programok zöme ingyenesen zajlott. A kortárs tánc mellett ma a zenének is jelentős szerep jutott: volt itt látható meg láthatatlan dallamcsiholó, nem mindennapi hangkeltések, némán éneklő test, és az, aki bírta még az élménydömpinget, megismerkedhetett nyolc különleges japán zajzenésszel is. Egyelőre még csak filmen.

Kovács Emese | 12. 09. 25.

Férfiak nagyító alatt

L1danceFest 2012

Fizika, űrrobinsoni túlélő show és a földnek a pénisz körül forgása volt az idei L1danceFest negyedik napjának konklúziója. Tökéletesen vegyítette a Nemzeti Táncszínházba befogadott két előadás a fesztivál alapvető célkitűzéseit: L1-tagok és rezidens művészek valamint neves külföldi fellépők férfias munkáinak lehettünk szemtanúi.

Sárosi Emőke | 12. 09. 24.

Más testébe bújva

L1 danceFest 2012

L1danceFest néven még csak a második, de az L1 által szervezett nemzetközi kortárstánc fesztiválok sorozatában immár a tizenegyedik az idei. Egyre nemzetközibbé és sokrétűbbé válik az esemény az évek folyamán. Nem csak a táncra összpontosít, de ezt a tendenciát fedezhetjük fel magukban a kortárs előadásokban is. A műfajok közti határok elmosódni látszanak. A harmadik napon meggyőződhettünk róla, hogy nem kell hagyományos értelemben vett táncművésznek sem lenni ahhoz, hogy valakire egy táncelőadás épüljön.

Kovács Emese | 12. 09. 23.

Színház vagy sem?

L1 danceFest 2012

A második napra a Bakelit Multi Art Centerbe költözött az L1danceFest, a házigazdák, Ladjánszki Márta és Ádám Andrea pedig ezúttal a Manier szalon ruhakölteményeiben várták a vendégeket.

Megyeri Léna | 12. 09. 22.

Táncnézés és táncértés könnyedén

L1danceFest 2012

A 2012-es L1danceFest első napja oldott és családias hangulatban telt. Sok apróság biztosította a MU Színházban megjelenők komfortérzetét, hogy az Európa több pontjáról ideérkező, izgalmas (és ezen az estén viszonylag rövid) előadásokat figyelemmel követhessék. A megértéshez pedig (az előadások között) az alkotókkal folytatott fesztelen és tanulságos beszélgetések vitték közelebb a nézőket.

Sándor Zita | 12. 09. 20.

Tenni a holnapért

8. Magyar Táncfesztivál, Győr

Elérkezett Győrben a tánc hetének végső nagy ünnepe is. A legkisebbeké volt ma a főszerep, napközben két gyerekdarabot is láthattunk, Győrkőctoborzó volt a szabadtéren. Akik a héten még nem teltek be a tánccal, este nézhettek Liliomfit, Burlesque-et, Kubai show-t. A Silent Dance Game keretében pedig kipróbálhatták milyen úgy együtt táncolni, hogy közben csak fülhallgatón keresztül kapják az utasításokat. Könnyed, bulizós zárónap.

Kovács Emese | 12. 06. 24.

Félre innen búbánat

8. Magyar Táncfesztivál, Győr

Nemcsak a fesztivált, a várost is felszabadultság és pezsgés jellemzi, az emberek akár az utcán jártukban-keltükben is spontán tánclépéseket tesznek. Hát még ha magyar népzene szól, ahogy ma öttől késő estig a Győri Nemzeti Színház előtti téren és az épület belsejében. A Magyar Táncfesztivál negyedik napján a néptáncé volt a főszerep.

Kovács Emese | 12. 06. 23.

Sorstáncok egy kis mesével

8. Magyar Táncfesztivál, Győr

Mi egy táncelőadás célja? Ahány ember annyi válasz, s ennek megfelelően annyifajta előadás. Nagyon ritkán, sőt, meg merem kockáztatni, hogy szinte soha nem lehet olyat létrehozni, ami mindenkinek egyformán tetszik. Mert van, aki azt szereti, ha megmozdító élményt kap, más a koreográfia képiségéért van oda, de sokak szerint egy táncelőadás célja még mindig csupán az, „hogy a művész szórakoztassa a nézőt”. Mindhárom felfogással volt szerencsém találkozni a Magyar Táncfesztivál harmadik napján.

Kovács Emese | 12. 06. 22.

Közönségbarát alternatívák

8. Magyar Táncfesztivál, Győr

A forróság a Magyar Táncfesztivál második napján sem csökkent, még éjszaka is csak alig csillapodott. De úgy tűnik, ez az ittlévőket nem igen zavarja, ha táncról van szó. Lelkesen, nagy számban fogadták a mai programokat, legyen szó Bozsik Yvette előadásáról, a Győri Balett tetőn táncolásáról a Rába Hotelben vagy kubai tánctanulásról az utcán.

Kovács Emese | 12. 06. 21.

Testvéries hangulatban

8. Magyar Táncfesztivál, Győr

Rekkenő melegben, ám könnyed, felszabadult légkörrel kezdődött a 8. Magyar Táncfesztivál Győrben. A folyadékhiányt ki-ki másképp csökkent(h)ette a fesztivál fő helyszínéül szolgáló Győri Nemzeti Színház előtt. Fiatalok aláírást gyűjtöttek a Vizet a Dunába! kampány keretében, mások a kihelyezett vizet spriccelő sátorhoz vagy a minden évben nagy látogatottságnak örvendő Spicc kocsmához fordultak frissítőért.

Kovács Emese | 12. 06. 20.